Egészségtelen egészséges – a fogyókúra megszállottjai

A legújabb kutatások szerint a fogyókúrázok sokszor annyira megszállottjaivá válnak az egészséges életmódnak, hogy gyakran fogyasztanak egészségesnek bélyegzett egészségtelen ételeket.

Úgy tűnik, az ételek elnevezésére koncentráló fogyókúrázók, vannak a legnagyobb veszélyben. "A fogyókúrát szem előtt tartva a diétázók általában figyelnek rá, hogy ne válasszanak tésztát, hanem inkább a salátákra koncentráljanak – írják a kutatók (Caglar Irmak-Dél-Karolina Egyetem, Beth Vallen-Loyola Egyetem és Stefanie Robinson-Dél-Karolina Egyetem) – Ezzel azonban gyakran rosszabbul járnak, mintha tésztát választottak volna."

turmix11

Manapság ugyanis az éttermi saláták gyakran tartalmaznak olyan hozzávalókat, amiket szeretnénk elkerülni (hús, sajtok, kenyérfélék, tészta). A sült krumplit gyakran zöldségchipsként tüntetik fel, a turmixokat smoothie-nak nevezik, az üdítőket pedig ízesített víznek.

"Idővel a diétázók már csak a termékek nevére koncentrálva azonosítják be a tiltott ételeket, ezért úgy gondolják, hogy az egészségtelennek bélyegzett tésztafélék valóban kevésbé egészségesek, mint az egészségesnek gondolt saláták, és nem vesznek figyelembe más szempontokat." A normálisan étkezők nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az egészséges étkezésnek, így nem az ételek nevei alapján választanak.

turmixgep1

Az egyik kutatás során a résztvevőknek különböző feltétekkel (zöldség, tészta, szalámi, sajt) készült salátát kínáltak, és megkérték őket, hogy döntsék el, az adott étel egészséges vagy nem. Amikor az ételt tésztának hívták, a fogyókúrázók kevésbé egészségesnek ítélték meg, mint akkor, ha salátaként tüntették fel.

Egy másik felmérésben a résztvevőknek kis falatokat adtak ugyanabból a termékből, csak egyszer gyümölcsfalatoknak, máskor édességnek nevezték el. "A fogyókúrázók kevésbé egészségesnek ítélték meg a terméket, ha a termék neve az általuk károsnak tartott édességekkel került kapcsolatba." A kutatás részletes leírása a Journal of Consumer Research című szaklapban olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.