Nemfüggő elhízás

Az elhízás hatásai az agyra: az első bizonyíték a nemektől függő különbségekre.

Az elhízottság korunk egyik legelterjedtebb jelensége, melynek komoly hatása van az egészségi állapotra. Újabb tanulmányok azonban már összefüggéseket fedeztek fel a testsúly és az agyszerkezet között.

A kutatók megállapították, hogy a túlsúlyos embereknek mind az agytérfogatuk, mind a szürkeállományuk sűrűsége valamivel kisebb, mint az átlagos testsúlyúaknak. A lipcsei Max Planck Intézet, a Lipcsei Egyetem és a Londoni College Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy nemektől függő kapcsolat áll fenn az elhízottság és az agy fehérállományának szerkezete között.

kover8

Az orvosok a soványtól a túlsúlyosig többféle nő és férfi fehérállományának szerkezetét vizsgálták MRI segítségével. Ezzel a technikával követni lehet a vízmolekulák áramlását (diffúzió), és mivel ezt a vízáramlást az agyban található idegrostok akadályozzák, így meg lehet figyelni az agyszerkezet fehérállományában bekövetkező változásokat.

Bizonyos változások a vízmolekulák agyszövetben történő mozgásában arra utalhatnak, hogy kisebb lehet az idegnyúlványok (axonok) vagy a mielinek sűrűsége az idegrostokban, mondta Karsten Mueller, a tanulmány egyik szerzője. Ezeket a változásokat a kéregtestben (corpus callosum) lehetett megfigyelni, ahol 250 millió idegrost köti össze a bal és jobb agyféltekét.

Az idegnyúlványok a jelek továbbításáért felelősek az agyban, a mielin pedig az idegnyúlványokat körülvevő szigetelőréteg. A kutatók megfigyelték, hogy a magasabb testtömeg indexszel (BMI) rendelkező emberek esetében a vízmolekulák mobilitása az idegrostok körül és az idegrostok között egyaránt megváltozott.

Az idegrostok mentén lelassult diffúzió mindkét nem esetében érzékelhető volt, de csak a női páciensek esetében gyorsult fel az áramlás az idegrostok között. Ez a tanulmány az első, amely bizonyítékot talált a nemektől függő kapcsoltra a testsúly és az agyszerkezet között, de a kutatók szerint még további vizsgálatokra is szükség van.

Forrás: