Új cukorpótló, a Reb A 2012-04-19 Diéta Megosztás: Tweet A rebaudiozid A, vagy Reb A, a stevia növény legédesebb természetes összetevője az összes közül. A Reb A háromszázszor édesebb a cukornál, tehát tökéletes cukorpótló! A baudiozid-A, ismertebb nevén Reb A a Stevia Rebaudiana egy, a krizantémok családjából származó gyógynövény, közismertebb nevén a stevia, mézfű vagy édesfű egyik összetevője. A stevia eredetileg vadon, kis bokorként nő Paraguay és Brazília különböző részein. Dél-Amerikában évszázadok óta édesítőként használják. A stevia megjelenésével nem egy újabb édesítő vagy cukorpótló kerül az üzletek polcára, hiszen a teljesen természetes alapanyag felhasználásával készült édesítő kielégíti a napjainkban nagyon népszerű „vissza a természethez” alapelv követőit is. A mesterséges alapanyagokat egyre inkább kerülő életforma kedvelői tehát, biztosan üdvözlik a stevia megjelenését. A Reb A nem szintetikus anyag és kivonása során semmit sem változtatnak rajta kémiailag vagy szerkezetileg. A legtisztább formában történő kivonás érdekében azonban kristályosításnak vetik alá, a cukor kivonásához hasonlóan. Hogyan készül a kivonat? A Reb A-t egy három lépcsős eljárás során nyerik ki. Először víz és alkohol segítségével kivonják a Reb A-t és szteviozidot a stevia leveleiből. Ezután gyantával elkülönítik a Reb A-t a szteviozidtól és más összetevőktől. A Reb A-t ezt követően megszűrik, sótalanítják és színtelenítik mielőtt nagytisztaságú Reb A-vá kristályosítják. Befolyásolja a Reb A a vércukorszintet? A stevia kivonatával készített ételek, édességek, italok a cukorbetegek számára, egy kiegyensúlyozott diéta részét képezik, mivel a A Reb nem növeli a vércukorszintet. A Reb A segít betartani a cukorbetegek diétáját is úgy, hogy nagyobb változatosságot és rugalmasságot biztosít a teljes szénhidrát-bevitelükben. Forrás: