Ötpontos táplálkozási stratégia

A WHO öt pontban határozta meg, hogy melyek azok a tanácsok, amiket ajánlatos követni, az egészséges táplálkozásunk érdekében.

Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

A táplálék biztosítja szervezetünk energiaszükségletét, illetve azokat a tápanyagokat, amelyekből felépül a testünk. A helytelen táplálkozás számos betegséghez és egészségügyi problémához vezet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a XXI. század legnagyobb kihívása, hogy szembenézzünk a helytelen táplálkozás okozta egészségügyi problémákkal és szokásainkat megreformáljuk.

A WHO adatai szerint ma a világon a népesség öregszik, 2020-ra már eléri az egymilliárd főt a 60 év fölöttiek aránya. Körükben a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák vezetik a fő halálozási mutatókat, ezek a problémák pedig elsősorban a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki.

Természetesen az étkezési túlkapások nemcsak a felnőtteket érintik, hanem sajnos már gyermekkorban súlyos károkat okoznak. A WHO kimutatása szerint ma minden ötödik gyermek túlsúlyos.

Éppen emiatt az Egészségügyi Világszervezet öt pontban határozta meg táplálkozási stratégiáját, amelyet ajánlott mindenkinek követni az egészséges élet biztosítékaként:

1. az újszülötteket féléves korukig anyatejjel kell táplálni

2. változatos étrendet kell követni

3. növelni kell a zöldség és gyümölcsfogyasztást

4. szükség van a megfelelő zsírok és olajok bevitelére

5. csökkenteni kell a és cukorfogyasztást

A táplálkozás alapjai

A táplálkozás legfontosabb célja, hogy energiával lássuk el a szervezetünket, valamint bevigyük azokat a létfontosságú tápanyagokat, amelyekből felépülnek a sejtjeink, szerveink, amelyek segítségével problémamentesen működik a szerveztünk. A tápanyagokat két nagy csoportra oszthatjuk: az első részbe tartoznak a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok, míg a második csoportba a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek.

A WHO irányelvei szerint egy felnőtt ember napi energiabevitelének 10-15%-át kell adnia a fehérjéknek, a teljes energiabevitel legnagyobb részének, 50-60%-ának a szénhidrátokból kell kikerülnie, de rendkívül fontos a megfelelő zsírok fogyasztása is, amelynek ajánlott értéke az energiabevitel 15-30%-a.
Ez azt jelenti, hogy egészséges felnőtt nőnek naponta körülbelül 70 gr zsírt kell fogyasztania. Az elmúlt években számtalan táplálkozási útmutató, diéta látott napvilágot, amelyek nem feleltek meg a szabályoknak. Ezeket érdemes helyretenni az emberek fejében. Ráadásul a magyar étkezési hagyományok sem felelnek meg a nemzetközi útmutatásoknak. A legnagyobb probléma a zsírfogyasztás körül alakult ki, és ez különösen igaz Magyarországra. Mi magyarok tradicionálisan sok zsírt eszünk, ugyanakkor a szükséges növényi eredetű zsírok és olajok fogyasztása messze elmarad az ajánlott mennyiségtől.

Sajnos a divatdiéták követői próbálják minimálisra csökkenteni a zsírfogyasztást, ami komoly hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Hol van tehát az igazság? A válasz egyszerű: naponta kell zsírt fogyasztanunk, de nem mindegy, hogy milyet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index