Iszapkotrás a halak védelméért!

Nyár közepén elkezdődött a mellékágban az iszapkotrás, ami a sziget újjáélesztésének talán legfontosabb, leglátványosabb állomása.

A WWF Magyarország és stratégiai partnerei munkájának köszönhetően számtalan őshonos hal- és madárfaj veheti majd újra birtokba a területet, míg hazánk egyik legfontosabb ivóvíz-bázisa is tisztul! A projekt a civil, állami és vállalati szféra egyedülálló összefogásának eredménye, főtámogatója az Európai Unió és a Coca-Cola Magyarország.

A folyószabályozások miatt a Duna képtelen új szigeteket kialakítani, a meglévő mellékágai pedig lassan feltöltődnek. A Dunában honos halfajok többsége a mellékágak lassabb folyású, melegebb vizeit használja íváshoz, és az ikrákból kikelt apróságok életük első szakaszát is a mellékágban élik le. Azonban, ha a mellékágak feltöltődnek, és nem keletkeznek újak, számtalan halfaj fennmaradása kerülhet veszélybe.

A Szabadság-szigetet körbeölelő Duna mellékág 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, mert egy gáttal elzárták a főágtól. A mederben így megindult az iszap lerakódása, és folyamatos vízátmosás nélkül lassan teljesen feltöltődik, ami a mellékág és a sziget páratlan ökoszisztémáját fenyegeti.

kotrogep

A WWF Magyarország 2009-ben indította útjára legnagyobb terepi projektjét, a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációját. Az öt évesre tervezett munka során megtisztítják a szigetet az invazív növényfajoktól, kikotorják a mellékágban a felgyülemlett iszapot, és elbontják azt a kőgátat, ami megakadályozza a víz szabad áramlását a mellékágban. A munkát nehezíti, hogy a kőgátban ivóvízvezeték fut, amelyet először fúrással föld alá kell helyezni, ezután indulhat csak meg gát elbontása.

„Hosszú évek tervező munkája áll a hátunk mögött, egy ekkora projektben mindent kétszer meg kell gondolni, át kell számolni, mert nem szabad hibát vétenünk. Az elmúlt több mint két évben megtisztítottuk a szigetet az idegenhonos növényfajoktól, és a helyükre őshonos fafajok csemetéit ültettük. Eközben pedig azon dolgoztunk, hogy 2012-ben megindulhasson a kotrás. Szerencsére minden a tervek szerint haladt, és július 27-én megérkeztek a kotróhajók a szigethez. Nem kis várakozásokkal kezdtünk neki a kotrásnak, hiszen hazánkban ilyen méretű munka még nem folyt. A helyiek is szívesen kísérik figyelemmel a munkálatokat, hiszen a hatalmas hajók elképesztő látványt nyújtanak a mellékágban.” – mondta Siposs Viktória, a Szabadság-sziget projektvezetője.

A hatalmas beruházás egy egyedülálló állami, civil és vállalati összefogás eredménye. A rehabilitáció vezetője, a WWF öt partnerével közösen kezdte meg Magyarország első ilyen méretű terepi projektjét. A Coca-Cola Magyarország, a Duna elkötelezett támogatója kezdettől fogva látta a lehetőséget a mellékág helyreállításában.

duna2

„Nemcsak a természetvédelmi hozadéka hatalmas ennek az élőhely-rehabilitációnak. A Duna szempontjából kiemelt jelentősége van már egyetlen jól működő mellékágnak is. A Duna pedig hazánk egyik legfontosabb ivóvíz-bázisa. A regionális jelentősége mellett pedig a halállomány gyarapodása a halászatnak kedvez, a helyi strand helyreállítása pedig Mohács lakosságának adja vissza a 30 éve elvett lehetőségeket, amellett, hogy tisztább ivóvízhez juthat a város.” – mondta Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs és közkapcsolati igazgatója.

A program 2013-ban ér majd véget, amikor a természetes folyamatok újra megindulhatnak a területen. Addig még számos állomás és mérföldkő vár a csapatra. A teljes rehabilitációhoz még további forrásokra is szükség van. Az eddigi nagy költségvetésű munkálatok mellett a kőgát megbontásához további adományokra van szüksége az alapítványnak. Ehhez magánemberek és a vállalati szektor segítségét egyaránt kéri a civil szervezet. Minden kis összeg segítség, már néhány ezer forint is fedezi egy pár kő kiemelését a mellékágból.

Forrás: