Vissza a piacra a műanyag palackkal!

Az újrahasznosított műanyag palacknak jövője van. Szelektíven gyűjtve és ismét feldolgozva számos új termékekként élnek tovább

Ha jobban körülnézünk, rájövünk, hogy lassan egy műanyag világban fogunk élni. A minket körülvevő használati eszköz java műanyagból, vagy annak felhasználásával készül. Ezt figyelembe véve még inkább érthető, hogy a plasztik hulladék újrahasznosítása különösen fontos a környezetvédelem szempontjából. Nézzük végig, milyen különbség van műanyag és műanyag között, illetve hogyan hasznosítható újra az, ami plasztik.

Miért jobb az újrahasznosított műanyag?

A legtöbb műanyag termék előállításához földgáz felhasználására is szükség van, tehát minél több műanyag termék készül, annál több földgáz használódik el. Ráadásul számos olyan használati cikk létezik, ami könnyedén legyártható a szelektív műanyag újrahasznosításával, ezzel óvva a környezetet.

kornyezetbarat_otthon1

A tartós műanyagból készült termékek például jól visszaforgathatók, amit a gyártók jeleznek is a fogyasztóknak különböző szimbólumok segítségével. A kemény műanyag jele a HDPE, míg a lágyabb műanyagot  PVC jelzéssel látják el. Ezek mellett találkozhatunk LDPE, PP, PS és ABS feliratokkal, vagy kódokkal, amik ugyancsak a műanyag fajtájára utalnak.

Környezetkímélő megoldások

A plasztik csomagolóanyag, a különböző termékek kiegészítő részei, és a bevonatok mellett a pet palackok is hatalmas mértékben járulnak hozzá a több tonna műanyag hulladékhoz naponta. Ezek szelektív gyűjtése lehetőséget ad arra, hogy újabb termékek formájában kerüljenek vissza a körforgásba, megkímélve a környezetet a további felesleges szennyezéstől és terheléstől. Szerencsére ma már a közterek mellett egyre több épületben, lakóházban helyeznek el szelektív hulladékgyűjtőket, így ösztönözve a lakosságot a környezetvédő gondolkodásra.

kornyezetvedelem4

"Downcycling" műanyag

A downcycling angol kifejezés arra utal, hogy az újrahasznosított műanyagból minden esetben egy az eredetinél gyengébb minőségű termék állítható csak elő. Éppen ezért – ellenben az újrahasznosított üveggel -, ez a folyamat nem folytatható a végtelenségig. Ettől eltekintve mégis érdekes és érdemes jobban belemélyedni, hogy milyen eszközök készülhetnek a műanyag újrahasznosításából. Többek között gyártható csomagolás, járólap, zajvédőfal, csövek, játékok, autóalkatrészek, és nagy mennyiségben kerülnek a ruhaiparba is.

Műanyag, mint iparág

Mivel műanyaggal szinte majdnem minden termék, vagy kiegészítő helyettesíthető, ráadásul gyakran ezek előállítása is sokkal kedvezőbb a gyártók számára, ezért rohamosan emelkedik a piacra kerülő plasztik termékek száma. Ezzel együtt azonban a termékek életútjának végéhez érve veszélyes hulladék képződik belőlük, hacsak a környezetvédelem és zöld gondolkodás jegyében nem teszünk ennek érdekében.

Szerencsére jelen korunk egyre inkább igyekszik megfékezni a pazarlást és környezetkárosító életvitelt, melynek egy remek példája a műanyag gyártására, gyűjtésére, újrahasznosítására felépült iparág. A kezdő lépéseket tehát már megtettünk, a munka oroszlánrésze azonban a fogyasztón múlik. Gondolkozzunk zölden, és adjunk újabb életet minden műanyagnak.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: