Zöld fények az otthonunkban

Világíts környezettudatosan! Ragyogó ötlet lecserélni a beltéri izzókat energiatakarékos égőkre. Mi a zöld fények, vagyis a zöld világítás alapja?

Zöld fények forrásai

Bele sem gondolunk, hogy mennyire meghatározza a mindennapi működésünket otthon, vagy a munkahelyünkön a minket körülvevő világítótestek léte. Formája, színe, és ereje egyaránt kihat a viselkedésünkre, befolyásolja a hangulatunkat, érzelmeinket. Bár ezek sem elhanyagolható szempontok, ha a lámpákat vesszük célkeresztbe, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyire egyszerűen lehetünk zöldek, ha az égőkről van szó!

Kompakt fénycsövek

Hasznos befektetés, ha az irodában, és a lakásban kompakt fénycső világít. Először is számtalan formás forma között böngészhetünk, melyek változatos színekkel varázsolnak el mindent, ráadásul, ugyan valamivel drágábbak hagyományos barátaiknál, viszont negyed annyival kevesebb áramot fogyasztanak – gondolva a pénztárcánkra -, plusz majdnem 10 000 órával tovább élvezhetjük fényüket!

lámpa

LED, a feledhetetlen megoldás!

A LED igazi környezetbarát megoldás! Energiatakarékosság és élettartam szempontjából könnyedén körözi le a kompakt fénycsöveket. Persze árát tekintve valóban magasabb más égőknél, azonban hosszú távon, és zölden gondolkodva remek befektetés. Emellett a LED-ek fényük gyorsaságukról is jól ismertek. Ennek a tulajdonságnak köszönhetik, hogy az autók féklámpája is LED-del van ellátva.

A legjobb fényforrás!

Egyértelmű, hogy a fényforrások rangsorában a Nap áll az élen. Semmilyen izzóval nem pótolható, pontosabban fogalmazva nem érdemes, és nem ajánlott kihasználatlanul hagyni alapvető fényerejét! Ha tehetjük, élvezzük a természetes fényforrásokat! Igyekezzünk nagy ablakokkal megtölteni a házat, hogy a lehető legnagyobb mértékbe jusson be a pótolhatatlan fény!

Szelektív szempont

Használjunk bármilyen fényforrást, élettartamuk végéhez érve minden esetben szeparáljuk el a többi hulladéktól! Mára már valamennyi városban megoldott a szelektív gyűjtés, melyre a legtöbb közintézmény, és áruház felhívja a fogyasztók figyelmét, speciális gyűjtőrekeszeikkel.

Napfényes, zöld út

Ez a néhány ötlet is rávilágított arra, mennyire sok változata van a környezetbarát világításnak. A technika fejlődése ellenére azonban, továbbra sem szárnyalja túl semmi a természetességet. Ha tehetjük, élvezzük ki a napfény minden sugarát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index