Környezetvédelem üvegbe zárva

Meginni, kimosni, kidobni, de kizárólag a szelektív hulladékgyűjtőbe, hogy újra felhasználható legyen. Hasznosítsuk újra az üveget!

Szerencsére a szelektív hulladékgyűjtés már begyűrözött kis hazánkba is. Az egyre több helyen megtalálható tároló rekeszek, amik már nem csak az utcákon, de egyre több lakóházban is elhelyezésre kerültek. A hulladékokat szétválogatva meghosszabbítjuk az életét minden műanyag és üvegpalacknak egyaránt, mivel ezek feldolgozás után új formában kerülnek ismét forgalomba és használatba. Most kiderül, hogyan él tovább egy üvegpalack?

kornyezetbarat_otthon2

Használtból újat

Ha az újrahasznosítás kerül szóba, rögvest felvetődik a kérdés: miért van erre szükség? Egyrészt jelentősen csökkenthető a hulladék mennyisége, megóvva a környezetünket a szemét tárolásától. Másrészt a már használt üvegek ismételt feldolgozása kb. 40 %-kal kevesebb energiafelhasználással jár, mint az új palackok legyártása. Ezzel együtt a víz- és légszennyezés is 20-50 %-kal csökkenthető a felesleges üvegek készítésének megakadályozásával.

Értékálló anyag

Az üveg, ellentétben a műanyag újrahasznosításával, nem jelent minőségbeli romlást az új termék előállításánál. Éppen ebből az okból kifolyólag az újrahasznosított műanyagból nem készíthető ismét műanyag palack. Az üveg esetében azonban a végtelenségig ismételhető ez a folyamat. Többek között a törékeny palack visszaválthatósága is ehhez a tulajdonsághoz kötődik, ami egyben az embereket is képes ösztönözni a környezetvédő magatartásra.

kornyezetvedelem5

Az újrahasznosítás menete

A használt palackokat megtisztítják és eltávolítanak róluk minden címkét, illetve védőkupakot. Ezután az üvegeket szín szerint csoportosítják, majd a folyamat következő lépésében üvegcserép szerű törmelékké zúzzák a már előkészített üvegeket, amik végül ilyen formában kerülnek vissza a gyárakba az újrafelhasználáshoz. Mivel a folyamat szabályozása eltérő lehet a különböző országokban és városokban, érdemes az illetékes szerveknél érdeklődni a gyűjtés módjáról és az alternatív feldolgozási lehetőségekről.

Minden üveg fontos

A palackok mellett a gyűjtőtartályokba tehető valamennyi háztartási üveghulladék, kezdve a törött ablakkal, tükrökkel, egészen az egyéb konyhai üveg felszereléseken át a megrepedt poharakig. Tehát jöhet minden, hiszen a környezetvédelem célja, hogy minél nagyobb mértékben visszaszorítsuk a felesleges hulladékképződést. Helyette az újrahasznosítás lehetőségeit kihasználva újabb termékeket előállítva kerül ismét forgalomba a kiselejtezett üvegszemét.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: