Uborka – a szépítő, gyógyító csodaszer

Egyik legegészségesebb zöldségünk az uborka. Nem csak arcpakolásként kiváló, de bőrtisztító hatása miatt is igen közkedvelt növény.

Miért jó az uborka?

Manapság az egészséges táplálkozás fokozatos becsempészése életmódunkba mindenhol vezető téma lett – persze joggal. Igaz a mondás, hogy “Azok vagyunk, amit megeszünk”, szervezetünk ugyanis a bevitt tápanyagokból építkezik. Mostanra a népbetegségek egyre szélesedő tárháza miatt egyre többen kezdik felismerni, hogy a tudatos reform táplálkozás elengedhetetlenül szükséges a betegségek elkerülése érdekében.

Egyértelműen a megfelelő táplálkozás alapját képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségfogyasztás, melynek egyik nagyon fontos szereplője az uborka. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás élettani szerepe rendkívül jelentős.

Víztartalma igen magas (96%), gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma segíti a veseműködést, tápértéke azonban csekély. Értékes anyagainak nagy része héjában található, ezért érdemes azt is fogyasztani.

uborka4

Hogyan használjuk?

Az uborkalét külsőleg és belsőleg egyaránt használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, emellett magas vitamin és ásványi só tartalma biztosítja számunkra a jó közérzetet. Más zöldségek levével is bátran keverhetjük, répalével például remek vitaminbomba.

Az uborkalé szépítőszerként is kiváló, a gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában is megtalálható. Kozmetikumként is népszerű, az uborkakrém, illetve uborkaszesz üdébbé teszi a bőrt, fiatalító hatású. A kozmetikusok szerint leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható a friss uborka.

Rovarcsípés esetén a péppé zúzott uborka hűsítőleg hat. Régen a nők előszeretettel alkalmazták felszeletelve napégett bőrre, enyhítette azt, ami meggátolta a felhólyagosodást.

zoldsegek14

Az ubit egész évben fogyaszthatjuk. Nyáron frissen salátaként, ami jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést, a többi évszakban pedig tartósított formában. Amellett, hogy kedvező hatással van a gyomor működésére, nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású.

Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerűbben. Fűszerként pedig fehér borsot, sót és olíva olajat érdemes hozzáadni.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a vizesedés és a káliumhiány elleni harcban hatásos fegyver. Pozitív hatásai miatt érdemes előszeretettel fogyasztanunk minden formájában, külső és belső felfrissülésünk, megszépülésünk biztos eredménye lesz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.