Fehér húsú gyümölcsök a stroke ellen!

A fehér húsú zöldségek és gyümölcsök a többi zöldségnél és gyümölcsnél nagyobb mértékben csökkenthetik a stroke kockázatát.

A Stroke novemberi számában megjelenő tanulmány szerint a fehér húsú zöldségek és gyümölcsök minden elfogyasztott napi 25 grammja a stroke kockázatának 9 százalékos csökkenéséhez vezet, és a leggyakrabban fogyasztott „fehér gyümölcs” az alma és a körte.

„A más színű húsú zöldségek és gyümölcsök nem mutattak összefüggést a stroke-kal. Az agyérgörcs kockázata azonban 52 százalékkal volt alacsonyabb a sok fehér zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó személyek esetében, mint a kevés ilyen élelmiszert fogyasztókban” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Linda M. Oude Greip, a holland Wageningen Egyetem kutatója.

Oude Greip ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az eredmények nem jelentik azt, hogy a többi zöldséget és gyümölcsöt nem érdemes fogyasztani. Még ha a további kutatások meg is erősítik ezeket az eredményeket, a más színű zöldségek és gyümölcsök akkor is védelmet nyújtanak más krónikus betegségekkel szemben, ezért nagyon fontos, hogy mindenki sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon.

gyümölcs

A kutatócsoport több mint 20 ezer ember adatait vizsgálta a tanulmányhoz. A résztvevők egy 178 kérdéses kérdőívet töltöttek ki, majd 10 éves utánkövetés következett. Ez idő alatt 233 személy szenvedett stroke-ot.

Az eredmények alapján a négy színkategóriába sorolt zöldségek és gyümölcsök közül csak a fehér húsúak álltak statisztikailag szignifikáns összefüggésben a stroke kockázatával. A fehér húsúak közé tartozott a kísérletben az alma, a körte, az almalé, az almaszósz, a banán, a karfiol, a cikória, az uborka és a gomba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index