Az élet vége – önkezűen

Az öngyilkos hajlamra utaló jelek nem mindig egyértelműek. Sokszor merül fel a kérdés: meg lehetett volna menteni? Tehettünk volna valamit?

Az öngyilkosság elnevezése pontatlan. Legalábbis a magyar nyelvben. A gyilkos ugyanis megvetést, elítélést vagy éppen mélységes ellenérzést vált ki, míg az önkezűen életét végzőt, a szó ennek az értelmében, sem nevezhetjük gyilkosnak.

A szakemberek szerint az öngyilkosság leggyakrabban a depresszió, illetve a hangulati betegségek – sajnos legkomolyabb – szövődménye, következménye. A téma egyik nemzetközileg is ismert szakértője, Dr. Félegyházy Zsolt, a stockholmi Karolinska Egyetem pszichiátere szerint: a depresszió, bipoláris betegség avagy kóros hangulatingadozás, azaz amikor az ember hangulata a nyomott és a felhangolt között váltakozik különösebb külső ok nélkül – sajnos nem egyszer végződik tragikusan, öngyilkossággal. Ez a legszomorúbb halálok egyike.

Az emberek több mint 30 százaléka az élete folyamán egyszer átél depressziós epizódot. Sok esetben a külső körülmények okozzák, és a tünetek enyhe formában jelentkeznek, esetleg gyógyszeres kezelésre nincs is szükség, de az esetek jelentős részében súlyosabbak a jelek. A minap egy kollegám mesélte, hogy a környezete semmit nem vett észre abból, hogy nem jól érzi magát, hogy szótlanabb, hogy visszahúzódóbb.6215A kollégám pszichiáter és antidepreszánst is szed. Viccelődve beszélgettünk, hogy nem szólt semmit, észre sem vették, és talán azt sem vennék észre, ha csöndben a sarokban meghalna. Az ember sok esetben izolálódik, nem keresi a barátait, nem megy utcára, nem vesz részt  szociális, közösségi, társadalmi  tevékenységekben.

Sok esetben más formában jelntkeznek a tünetek: nyugtalan, kötekedővé válik az ember, és ezeket a periodusokat megelőzheti egy felhangolt, az átlagnál boldogabb, felpörgöttebb időszak (hipománia vagy mánia), mely után egy gyors mélyrepüléssel éri a el a beteg a depressziót. A gyakori hangulatingadozások igénybe veszik – nemcsak a pszichét, hanem – a testet is.

A tünetek korai felismerése segíthet a végzetes kimenetel megelőzésében. A hozzátartozók, a barátok felvilágosítása, az edukácio, a tünetek leírása, a korai jelek feltérképezése, mind-mind megelőzhetik a tragédiát.  A hangulatingadozás gyakran összefügg az évszakok változásaival. Tavasszal megemelkedik az öngyilkosságok száma.

A kezelés a legtöbb esetben segít ? hangsúlyozta a napidoktor pszichiáter szakértője -, nemcsak a betegnek, hanem a környezetnek is. A WHO előrejelzése szerint a depresszió 2020-ra a második leggyakrabban előforduló megbetegedés lesz a világon. (A Napidoktor szakértője: Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter, Karolinska University Teaching Hospital Department of Psychiatry,Stockholm.)

Forrás: