Modellalkat: rosszul alszunk tőle?

Sok nőnek okoz álmatlan éjszakákat a súlya – különösen igaz ez a kamaszlányokra, akikre a barátnőik irányából is súlyos nyomás nehezedik, hogy vékonyak maradjanak.

„Több kutatás is vizsgálta már, hogy milyen hatással van a fiatal lányokra az erős elvárás, hogy karcsúak legyenek, ám ez az első, amely ezen nyomás és az alvás kapcsolatát vizsgálta.” – mondta el a kutatás vezetője, Katherine Marczyk, a Texasi Egyetem doktori hallgatója. „Eredményeink alapján meg lehet tenni az első lépést a probléma feltárásában.” – tette hozzá.

A kísérletbe közel nyolcszáz, átlagosan 12 éves serdülő lányt vontak be, és az eredményeket az Amerikai Alvásgyógyászati Társaság éves minneapolisi konferenciáján ismertették. A résztvevőket először arról kérdezték ki, mekkora nyomás nehezedik rájuk az alakjukkal kapcsolatban a családjuk, a média és a barátnők részéről, majd felmérték az alvási szokásaikat.

alvas4802

Úgy tapasztalták, hogy főleg a tömegtájékoztatás és a barátnők befolyása erős: ezek 4,5 százalékkal rövidítették meg az alvásidőt. A fehér lányok körében – akik az összes résztvevő 60 százalékát alkották – ez az eredmény még magasabb, 6 százalék volt. Ők is voltak leginkább kitéve a többi lány kritikájának. Ez az eredmény azért is szomorú, mert a nem megfelelő pihenés mentális zavarokhoz, idegességhez és akár depresszióhoz is vezethet.

Forrás: