Az igazság az ásványi anyagot tartalmazó sminkekről

Manapság nagyon divatosak nem csak a bio anyagokat tartalmazó sminkek, hanem az ásványi anyagokat tartalmazók is. De vannak veszélyei a finomra őrölt festékszemcséknek?

Az ásványi smink előnyei közé tartozik, hogy az apró szemcséinek köszönhetően szinte észrevehetetlen a bőrre felvitt festék. A természetesség látszatát idéző smink egyre inkább terjed, azonban a legutóbbi kutatások már nem csak pozitívumokról, hanem az új sminkfajta árnyoldalairól is beszámolnak.

Mi az az ásványi smink?

A kozmetikai piac telítettsége miatt fontos, hogy egy-egy márka forradalmi újdonsággal legyen képes előállni. A porrá zúzott ásványi anyag mint smink, sikeresen kavarta fel az állóvizet és az ötletgazda Bare Escentuals után sorjában vezette be a termékpalettába más világmárka is.

Ne keverjük össze a reklámokat a valósággal!

Annak ellenére, hogy a termék teljesen természetes, valódi, tiszta ásványi összetevőket ígér, ez a valóságban némileg árnyaltabb képet mutat – állítják a termékek tesztelését végző kutatók. Egyrészt bizonyos alkotóelemek nem találhatóak meg természetes formában, ami azonnal bizonyítja, hogy az összetevők bizonyos részben kémiailag módosítottak. Másrészt a hagyományos sminkekben szintén felfedezhetőek.

Óvjuk a bőrünket

Az ásványi smink valóban nem tartalmaz olyan mesterséges összetevőket, amelyek általában a bőrirritációt idézik elő, így az érzékeny bőrű nők is használhatják. Ezzel együtt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ásványi smink felvitele nem helyettesíti az öregedésgátló, hidratáló, vagy esetlegesen a fényvédő termékek használatát.

smink23

Túlságosan apró?

Az ásványi smink finomra őrölt szemcséinek köszönhető, hogy szinte észrevehetetlen a bőrön. Azonban a pozitívum egyben negatívum is, mivel az apró szemcsék képesek átjutni a bőr pólusain, ami akár irritációt is okozhat. Mivel ez nem gyakran fordul elő, így a legtöbbször igyekeznek tudomást sem venni erről az esetleges lehetőségről a termék forgalmazói és helyette a pozitívumokra összpontosítani.

Örök szabály

Mielőtt kiválasztjuk a legújabb termékeket – főként, ha a bőrünkre szeretnénk azt felvinni – mindenképpen olvassunk utána a lehetségesen jelentkező tüneteknek, hogy a gyanú esetén mielőbb szakorvoshoz fordulhassunk. Emellett ne vigyük túlzásba az ásványi smink használat át sem, hiszen a bőrünknek jót tesz, ha természetesen tud lélegezni.

Forrás: