Smink? Inkább ne!

Tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiségű sminknek nemcsak a szépség, de a hozzáértés és a megbízhatóság megítélésében is fontos szerepe van.

A Procter & Gamble cég által készített felmérés során a Massachusetts Általános Kórház, a Harvard Orvosi Egyetem, a Boston Egyetem és a Dana-Farber Rákkutató Intézet szakemberei kérték fel a résztvevőket, hogy különböző kinézeteket értékeljenek az alapján, mennyire tartják kompetensnek, szerethetőnek, vonzónak vagy megbízhatónak az illetőt.

Különböző ideig kellett megfigyelniük smink nélküli, természetes sminket viselő, profi módon, illetve feltűnően szépnek kisminkelt női arcokat.

A felmérésekből az derült ki, hogy amikor csak nagyon rövid pillanatra látták a képeket a résztvevők, minél jobban ki voltak sminkelve az arcok, annál jobb értékelést adtak rájuk, amikor azonban több időt kaptak az arcok tanulmányozására, a tendencia megfordult.

Nancy Etcoff, a tanulmány vezetője, a Massachusetts Általános Kórház kutatósegédje kifejtette, hogy amint több időt kaptak a résztvevők az arcok értékelésére, kiderült, hogy a szépség és a kompetencia terén pozitív megítélést kaptak a szépen kisminkelt arcok, azonban megbízhatóság és becsületesség tekintetében alul maradtak.

Mivel az idő ilyen fontos tényező, érdemes megfontolni, hogy állásjelentkezéseknél vagy randioldalakon milyen képeket teszünk fel magunkról, mivel a képet nézők automatikusan levonják a maguk következtetéseit. Tiffany Field, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának professzora azt is megemlítette, hogy születésünktől fogva bennünk van a szép arc iránti vonzalom, az újszülöttek pedig azért is kedvelik különösen a gondosan kisminkelt arcokat, mivel azokon erősebbek a kontrasztok.

„Természetesen a szépség nem egyszerűen a sminkről szól, hiszen más módjai is vannak annak, hogy valaki szépnek érezze magát. A belülről áradó önbizalom és energia vonzóan hat másokra, hiszen mi is lehetne megnyerőbb egy magabiztos nőnél, akin látszik, hogy jól érzi magát a bőrében” – vonta le a végső következtetést Ann Kearney-Cooke,a Cincinnati Pszichoterápiás Intézet igazgatója.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.