Freud szerint élünk, vagy mégsem?

Teljes életünk, viselkedésünk, de még a munkánk is visszavezethető életünk legkorábbi időszakra? Freud elmélete a pszichoszexuális fejlődésről.

A személyiség fejlődésében életünk első öt-tíz éve különösen meghatározó szerepet tölt be Freud szerint. Ebben az időszakban alakulnak ki azok a bázisok, melyek a továbbiakban megalapozzák a viselkedésünket. A pszichoszexuális elmélet szerint, a személyiségünk évről évre változik. Ez valamennyi embernél megfigyelhető, azonban eltérő módon fejlődik, amely egyben a veleje, a különböző viselkedésű, gondolkodású, hozzáállású személyeknek.

Személyiségünk motorja

Freud pszichoszexuális elmélete legalább annyira ismert, mint amennyire vitatott a pszichológia berkeiben. Ebben az elgondolásban a személyiség fokozatosan fejlődik. Első lépésként az örömszerzésre fókuszáló ID, majd az ezt kontrolláló ego, végül a társadalom elvárásaihoz igazodó szuperego alakul ki. A személyiség, és így a viselkedés hajtóerejének a libidót tette meg, ami a folyton jelenlévő pszichológiai energia felszínre töréséből fakad.

szem48

Kritikus pontok

A személyiséget szakaszokra osztó pszichológiai elméletnek nem csak követői, de ellenzői is akadnak nagy számmal. Az első lényeges ellenvetés a pszichoszexuális fejlődésben, hogy Freud szinte kizárólag a férfiakra fókuszálva fejlesztette ki nézetét, és mindössze néhány alkalommal tesz említést a nőkre, összefüggésben a személyiségükkel.

Tudományosan nem támasztható alá

Ugyancsak nagy problémát jelent az elmélet követőinek, hogy nem mérhetőek a Freud tanaiban vázolt megfigyelések. Éppen ezért, a személyiség működésének alapját jelentő libidó, vagy pszichológiai energia sem számszerűsíthető, így tudományosan nem bizonyítható a létezése.

ferfi7

Homályos előrejelzések

Annak ellenére, hogy a kiinduló gondolat szerint az életünk korai szakasza, és az ott végbement változások, illetve fejlődések határozzák meg a további történéseket, a jövőnkre nézve, mégsem lehet pontos előrejelzéseket adni a gyermekkori élmény és a magatartás összefüggéseiből kiindulva.

Emlékezz vissza!

Szintén rácáfol az elméletre, hogy nem empirikus vizsgálatról, hanem megfigyelések leírásáról van szó. Ezek egészülnek ki, a felnőtt páciensek visszaemlékezéseivel, melynek célja az elmélet alapjainak alátámasztása. Ez azonban ebben a formában gyenge lábakra nehezedik, ennek ellenére a pszichoszexuális fejlődés, meghatározó része lett a személyiséget vizsgáló további kutatásoknak, és téziseknek.

Forrás: