Asperger hatások már gyermekkorban

Az Asperger-szindrómás embereknek komoly problémáik lehetnek a szociális kapcsolatok és a figyelmesség területén, valamint a legtöbben érzékenyek a zajra és a fényekre.

A Göteborgi Egyetem hallgatója, Petra Dewrang szerint ezek a tünetek már a kora gyermekkor szakaszában észlelhetők. Szakdolgozatának elkészítése során Dewrang megvizsgálta, hogyan érzik magukat a 14 és 24 év közötti Asperger-szindrómás betegek a betegségüket illetően. A munka elkészítése során kérdőíveket, interjúkat és teszteket használt fel, sőt Dewrang a betegek szüleivel is kitöltetett egy kérdőívet, ami főként az Asperger-szindrómások viselkedésformáit vizsgálta a gyermekkortól kezdve.

allergia480

Az eredmények szerint az Asperger-szindrómások és az egészséges kontroll csoport tagjai között nem is olyan nagy a különbség, mint elsőre gondolnánk. "A különbségek megismerése azonban elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy rájöjjünk, hogyan segíthetünk a legjobban ezeknek az embereknek boldogulni a mindennapi életben" – nyilatkozta Dewrang.

Az Asperger-szindrómában szenvedők a felmérések szerint legalább olyan elégedettek az életükkel, mint egészséges társaik. Nehezebben építenek azonban kapcsolatokat más emberekkel és jövőképük sem olyan életteli, mint az egészségeseknek. A szülők és a testvérek sokkal nagyobb szerepet játszanak az életükben, mint ebben az életkorban általában, még azoknál is, akik már nem laknak otthon. Másrészt szociális kognitív képességeik legalább olyan jók, mint a kontroll csoportban lévőknek. "Ez azonban sajnos nem minden esetben elég ahhoz, hogy tartós barátságokat építsenek ki" – tette hozzá a kutatónő.

Forrás: