Tele epe

A Heidelbergi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a májsejtek glukokortikoid-receptort tartalmaznak, és a kortizol jelpálya biztosítja azt, hogy az epehólyag megfelelő mennyiségű epét tartalmazzon.

A Cell Metabolism oldalain közölt vizsgálat szerint az éhség hatására a szervezetben felszabadul a kortizol nevű stresszhormon, ennek hatására telődik az epehólyag epével. Ezáltal ételbevitel hatására biztosítottá válik az emésztéshez szükséges epemennyiség, mely közvetlenül a bélcsatornába kerül. Az epe elengedhetetlen a zsírsavak emésztésében, ugyanis a zsírokat cseppekre bontja, így segítve az emésztőnedveket a hozzáférésben. A szervezet viszonylag csekély mennyiségű epét állít elő, a szükséglet 95 százalékát a vékonybélből való visszavétellel biztosítja.

Dr. Stephan Herzig és munkatársai azt bizonyították be, hogy ez a visszavétel kortizol-kontroll alatt áll. A munka során olyan génmanipulált egereket használtak, akik májából hiányzott a kortizol-receptor, amiatt itt a hormon hatására nem alakult ki megfelelő válasz. Összehasonlítva normális állatokkal, éhség hatására az epehólyag epével kevésbé telődött. Emiatt csökkent az epehólyagban a koleszterin oldhatósága is, ami epekövek képződéséhez vezetett. A génmanipulált egyedek súlyt vesztettek, ugyanis az étel zsírtartalma a bélrendszeren emésztés nélkül ment végig.

nmzb74r22

A tudósok a jelenség okát is feltárták: a vékonybélbe került epesavak felszívódnak a vérbe, ahonnan azokat a máj szűri ki egy fehérje segítségével. A génmanipulált egyedekben a fehérje csökkent aktivitást mutatott, amiatt az epesavak a vérben maradtak. Ráadásul az epesavak számos szövetre gyakorolnak hormonszerű hatást, például a barna zsírt arra serkentik, hogy termeljen több hőt.

A feltételezések szerint az epesavak egyensúlyát biztosító kortizolválasz emberben is hasonlóképp működik. Erre jó példa lehet az Addison-kór nevű autoimmun betegség, melynek során elpusztulnak a mellékvese kortizol-termelő sejtjei. Az így létrejövő kortizolhiány – hasonlóan a kísérleti egerekhez – csökkenti az étkezésre bekövetkező epesavas választ.

Forrás: