Késős asztma

A kutatók új potenciális kezelésre bukkantak az akár órákkal az allergén behatása után jelentkező késleltetett asztmaroham ellen.

Az Imperial College London kutatói kiderítették, hogy az érzőidegek működésének gátlása megszünteti a késleltetett asztmás reakciót a kísérleti egerekben és patkányokban. Az asztmás betegek körülbelül fele késleltetett asztmás reakcióktól szenved.

A kutatók a Thorax szakfolyóiratban azt írják, hogy a késleltetett asztmás reakció azért következik be, mert az allergén aktiválja a légutakban lévő érzőidegeket. Ezek az idegek aztán láncreakciót indítanak el, melynek következtében acetilkolin idegi átvivőanyag szabadul fel, ami szűkíti a légutakat.

Ha az eredményeket az emberekre vonatkoztatjuk, azt jelentik, hogy az acetilkolint gátló antikolinerg gyógyszerek felhasználhatók a késleltetett reakciótól szenvedő asztmás betegek kezelésében. Ezek a reakciók gyakran éjszaka jelentkeznek, 3-6 órával az után, hogy az áldozat érintkezésbe került például a virágporral vagy a poratkával.

yxs5ikyb7

Ezzel szemben a korai asztmás reakció jellemzően az allergén behatása után egy órán belül jelentkezik. Az asztma kezelésében jelenleg főleg szteroidokat alkalmaznak, ez azonban nem minden beteg esetében bizonyul hatékonynak.

A kutatást vezető Maria Belvisi professzor elmondta, hogy az érzőidegek jelentőségét a tünetek kiváltásában véletlenül mutatták ki. Eredetileg érzéstelenített patkányokat akartak vizsgálni, de ez nem sikerült, mert a késleltetett reakciót gátolta az érzéstelenítés. A következőkben azt kell kideríteni, hogyan váltják ki az allergének ezeknek az idegeknek a működését, mert a kutatók egyelőre nem ismerik pontosan az összefüggést. Az eredmények mindenesetre arra utalnak, hogy az antikolinerg terápia hatékony kezelés lehet olyan betegekben, akik késleltetett allergiás reakciótól szenvednek.

Forrás: