Az influenzás nem lesz asztmás

Fiatal egerek influenzavírussal való fertőzése felnőttkorban védő hatásúnak bizonyult az asztma kialakulásával szemben. A felfedezés új védőoltás fejlesztéséhez vezethet.

A Journal of Clinical Investigation szaklapban megjelent tanulmányban a Bostoni Gyermekkórház munkatársai hasonló védőhatást demonstrálnak, mint egy korábbi munka során, amikor a gyomorfekélyt és gyomorrákot okozó Helicobacter pylori nevű baktériumot izolálták, és oltották fiatal egyedekbe.

Egy régóta ismert mechanizmus szerint az asztma és az allergiás betegségek számának fokozódása a javuló higiénés viszonyoknak köszönhető, vagyis a gyermekkori fertőzések antibiotikumokkal és védőoltásokkal való visszaszorítása miatt nincs edzésben az immunrendszer. A hipotézist számos korábbi közegészségtani vizsgálat eredménye is megerősíti.

yxs5ikyb11

Azonban a cikk vezető szerzője, Dale Umetsu professzor (Harvard Egyetem) felhívja rá a figyelmet, hogy nem szabad a gyermekek veszélyes fertőzéseknek kitenni az asztma megelőzése miatt. Olyan fejlesztés szükséges, ami a fertőzés előnyös következményeivel rendelkezik, a hátrányos tulajdonságokkal viszont nem.

Egerekben végzett kutatásaikban az influenza-A-vírus a tüdőben serkentette természetes ölősejteknek nevezett immunelemek növekedését, valamint olyan molekulák (glikolipidek) termeléséhez vezetett, melyek szintén előnyt biztosítottak ezen sejtek számára. A hosszútávú védőhatás azonban csak a nagyon fiatal, kéthetes egyedeknél alakult ki, felnőtt állatoknál inkább az allergiás reakció került előtérbe.

Forrás: