A vastagbélrák megelőzése

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos halálok a világon, Magyarországon jelenleg a harmadik.

A vastagbélrák kialakulásában csakúgy, mint a többi daganatos betegségnél, szerepet játszanak genetikai és környezeti tényezők is. A betegség összefüggésbe hozható helytelen életmódbeli és táplálkozási szokásokkal, ezért ezekre odafigyelve csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának esélye. A vastagbélrák kialakulásának rizikóját növeli a vörös húsok fogyasztása, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a finomított szénhidrátok, és zsírok fogyasztása.

14803

A vörös húsokban hő hatására rákkeltő anyagok alakulnak ki, vastartalmuk oxidánsként elősegítheti a daganatok kialakulását. Az iparilag feldolgozott húsok pedig nitriteket és nitrátokat tartalmaznak, melyek sütés-főzés során nitrózaminokká alakulhatnak. A könnyen felszívódó egyszerű szénhidrátok a magas inzulinszint révén emelik a daganatok kialakulásának rizikóját. A rostokból viszont olyan zsírsavakat képez a vastagbél normál flórája, mely gátolja a daganatos átalakulást, segíti a sejtek differenciálódását.

Fontos a rizikófaktorok csökkentése

Az egészségtelen táplálkozáson és az életmódbeli káros szokásokon életmódváltással tud változtatni. A vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok fogyasztásának csökkentésével, – mely helyett inkább rostban gazdag ételeket, szárnyasokat és halat fogyasszunk -, rendszeres testmozgással és a dohányzás elhagyásával hatékonyan csökkenthető a daganatos elváltozások kialakulásának lehetősége.

told

A vastagbélrák könnyen szűrhető daganatos betegség, ugyanis a daganatok rendszeres időközönként véreznek, így székletvér-tesztet rendszeresen alkalmazva időben felismerhetővé válhatnak. A korai felismeréssel, vastagbélrák diéta alkalmazásával a vastagbélrák gyógyítása is nagyobb eséllyel zárulhat sikerrel.

A vastagbélrák prognózisa

Minél korábbi stádiumban felismerhető az elváltozás, annál jobb a betegség prognózisa. A vastagbélrák tüneteinek jelentkezésekor felismert vastagbélrák gyógyítási eredményei és az 5 éves túlélés kilátásai kedvezőek. Ha csak a nyálkahártya érintett, az 5 éves túlélés 90 százalékos, ha a vastagbél simaizom-rétegét is elérte a daganat, az 5 éves túlélés 50-70 százalékos. A tüneteket is okozó tumor már általában előrehaladott stádiumban van, és a kezelés eredményei rosszabbak.

szeklet_teszt4

Ha a szervet borító hashártyát még nem törte át, de van nyirokcsomó-áttét, akkor az 5 éves túlélés 40 százalékos, ha a tumor áttörte a szervet borító hashártyát, és nyirokcsomó áttétet adott, a túlélés 25 százalékos, ha viszont távoli áttét van, akkor az 5 éves túlélésre sajnos már nincs esély.

teva_18013

Forrás: