Nem fáj és pontos – A mammoszkóp

A mammográfiás vizsgálat nem tartozik a legkellemesebbek közé, mert fájdalmas és sokszor pontatlan is. Ma már létezik a mammoszkóp is. Mit takar az új eljárás?

Mammoszkóp – kötelező lehet

A nőknek, különösen 30 éves kor felett, fontos rendszeresen mellvizsgálatra járniuk, hogy ha bármilyen probléma merül fel, a betegség kezelését mielőbb elkezdhessék. Arról, hogy egészséges-e a mell, az önvizsgálaton túl a mammográfia ad képet, ma azonban már a mammoszkóp is.

A szakértők szerint sokkal hatékonyabb, mint a mammográfia, de mi is ez? A mammoszkóp egy számítógépes készülék, amely a mellvizsgálatot a mell összenyomása nélkül végzi, alkalmazása ezért teljesen fájdalommentes.

Elektromos vezetőképességen alapul, non-invazív képalkotó eszköz. A kebel és a test egyéb felszín közeli szöveteinek patológiás elváltozásait is képes diagnosztizálni, 4,5 cm mélységben. Háromdimenziós képet készít a mellről és nem bocsát ki radioaktív sugarakat.

A mammoszkóp alkalmazásának számos előnye van azon túl, hogy nem jár fájdalommal: először is a vizsgálat egyszerű és biztonságos, az elváltozásokat 90 százalékos pontossággal kimutatja, minden más vizsgálati módszernél korábban.

Smiling woman with male doctor at mammography machine.

Smiling woman with male doctor at mammography machine.

A fájdalmas mellösszepréselés elkerülhető vele, sugárzás nem éri az embert. A mammoszkópos vizsgálat minden korosztály számára ajánlott! Már az első menstruáció megjelenése után végezhető; különösen hasznos, mert alkalmazható kismamáknál, illetve a szoptatós anyukáknál is, valamint – ami manapság gyakori – azoknak a nőknek is jó, akik mellimplantátumot viselnek.

Férfiaknál szintén használható a mammoszkóp, de fontos, hogy a mellkasuk legyen szőrtelenítve. A melldaganatos esetek száma az utóbbi években a férfiak körében megnőtt, különösen azoknál, akik szteroidokat és sok fehérjét fogyasztanak, ezért ez a mellvizsgálat számukra is javasolt!

Miért jobb még a mammoszkóp a mammográfiánál?

A hagyományos emlővizsgálat a mammográfiás készülékkel történik. Mivel a mellet összenyomja, fájdalmat okoz, és ártalmas is lehet. Sok esetben nem pontos az általa adott eredmény: a fiatal nőknél a mell sűrűsége miatt az adat nem teljesen megbízható, és 50 év alatti hölgyek esetében is különösen sokszor ad rossz eredményt; úgy tűnik, hogy az eredmény pozitív, pedig negatív.

A korai szakaszban levő betegséget sok esetben nem is mutatja ki. Károsak a szervezetre a röntgensugarak, és a magzatra is rossz a hatásuk, főként a terhesség első három hónapjában. Még az is megtörténhet, hogy ha a páciensnek valóban daganata van, akkor a mell összenyomás hatására az máshová is átterjed. Amint látszik tehát, az új módszer, a mammoszkóp valósággal forradalmasítja a mellvizsgálatot!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.