Diane Keaton duplán asztmás

Az Oscar-díjas színésznő Diane Keaton nem csak a filmvásznon játszott asztmást. A való életben is ettől az igen gyakori légzési nehézségtől szenved.

Az „Annie Hall” című Woody Allen filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott színésznőről, Diane Keaton-ról kevesen tudják, hogy felnőttkori asztmában szenved. Akkor szokás felnőttkori asztmáról, beszélni, ha a tünetek a 20-as évek után jelentkeznek. A felnőttkori asztmában szenvedők felénél fellép valamilyen allergiás reakció is.

Az asztma a légutak krónikus megbetegedése, amely világszerte több millió embert érint. Az asztmára jellemző gyulladás beszűkíti a légutakat, ezért a betegek fulladnak, nehezen kapnak levegőt. A mai napig vita tárgyát képezi, hogy az asztma tünetegyüttes vagy betegség. A tipikus tünetek közé tartozik a rohamszerű nehézlégzés, a száraz köhögés, a szorító mellkasi nehézség.

Mivel az asztma tüneteit kiválthatják allergének, fizikai terhelés, légúti fertőzések, gyógyszrek, és számtalan más ismert és ismeretlen ok, legtöbbször tünetegyüttesként beszélnek róla. A leggyakoribb kiváltó ok a házi poratka, kutya-macska szőr, gomba-spór, pollen, léteznek felnőttkorban jelentkező formák is, amelyekre nem jellemző az allergiás háttér.

0etlb353

A sors fintora, hogy Keaton egyik szerepében asztmást karaktert alakított. Az 1989-es „The Lemon Sisters” című filmben egy macskabarát asztmás nőt játszott, aki két barátnőjével saját szórakoztatására egy bárban énekelt régi slágereket.

Vannak tényezők, amik elősegíthetik a felnőttkori asztma kialakulásának esélyét. Ilyen tényező lehet például, ha a nők hormonális változáson mennek keresztül (terhesség, menopauza), akik sokszor elkapják az influenzát, akik allergiások (főként macskaszőrre). A környzeti hatások is okozhatnak felnőttkorban légzési nehézséget. A dohány, a por, a tollpárnák, a parfümök is irritálhatnak.

Keaton nincs egyedül, a szórakoztató ipar több neves képviselője is asztmás. Légzési nehézségekben szenved többek között Alice Cooper, Liza Minnelli, Martin Scorsese és Sharon Stone is.

Forrás: