Horkolás és légzéskimaradás!

A horkolás nem csupán egy idegesítő szokás, ami az ember környezetében élőket az őrületbe kergeti, hanem egy olyan alvási rendellenesség jele, ami akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

A horkolás akkor válhat különösen veszélyessé, ha úgynevezett obstruktív alvási apnoével (OSA), vagyis alvás közbeni légzéskimaradással jár együtt. Az obstruktív alvási apnoe-szindróma egy olyan, gyermekkorban is előforduló specifikusan alváshoz kötött betegség, amelynek lényege, hogy kizárólag alvás alatt, alvásóránként több mint 5 alkalommal légzéskimaradás lép fel, és ez mikroébredéseket eredményez.

Ezek az ébredések széttöredezik a fiziológiás alvás ritmusát, ami kihat az anyagcserére, valamint a szervezet átmeneti, súlyosabb esetben tartós oxigénhiányához vezet. Kifejlődéséhez az alvás alatt kialakuló természetes változások mellett a betegségre hajlamosító alkati tényezők együttállása szükséges. Megfelelő kezelés hiányában a betegség egyre súlyosabb lesz, végül visszafordíthatatlan stádiumba kerülhet. Súlyos esetben, kezelés nélkül szív- és érrendszeri, valamint tüdőbetegségek, diabétesz, kóros elhízás, esetenként légzési elégtelenség alakulhat ki.

omztyxaz3

Egy amerikai egészségügyi kutatóintézet felmérése szerint legalább 12 millió felnőtt embert érint az obstruktív alvási apnoeszindróma, de valószínűleg még további milliók vannak, akiknél egyelőre nem diagnosztizálták a betegséget, ezért fontos szem előtt tartani az árulkodó jeleket, amiből a betegségre lehet következtetni. Ezek a tünetek a következők: ébredés utáni fáradtság és kialvatlanság érzése, napközbeni álmossá, reggeli fejfájás, csökkenő koncentrációs képesség és memória, hirtelen hangulatváltozások és krónikus vérbőség.

Az obstruktív alvási apnoe-szindrómának számos biztonságos kezelési formája van, de végső esetben műtéti úton is meg lehet szabadulni az betegségtől. Az operáció során az orvosok eltávolítják a szöveteket a torok hátsó részéből, hogy nagyobb helyett biztosítsanak a szabad légáramlásnak a légcsőben.

Forrás: