Szerelemmel a horkolás ellen

Kutatók kimutatták, hogy háromból egy ember évente több mint három hétnyi alvással rövidül meg párja horkolása miatt.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a horkolás egyes esetekben oly mértéket ölthet, hogy a partner inkább külön szobába költözik a nyugodt alvás érdekében, sőt kilencből egy pár épp emiatt véglegesen a különalvás mellett dönt. És – noha a nők szeretik ennek ellenkezőjét állítani – nem csupán a férfiak a bűnösök e téren, bár tény, hogy körükben gyakoribb a probléma.

A Brit Tüdő Alapítvány kimutatása alapján a felnőtt lakosság 39 százaléka éjszakánként másfél órával kevesebbet alszik párja horkolása miatt, ami éves szinten csaknem 23 napot jelent.

A felmérést 2500 felnőtt bevonásával végezték, melyből kiderült, hogy a férfiak negyede, míg a nők 41 százaléka képtelen álomba szenderülni párja miatt.

alvas410

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hangos horkolás mögött gyakran állhat alvási apnoe szindróma, amely során a torokban taláható izmok és szövetek oly mértékben ellazulnak, hogy alvás közben blokkolják a légutakat.

A horkolás következtében mindkét fél fáradttá és dekoncentrálttá válhat, ami károsan hathat a kapcsolatukra. Az adatok fényében a középkorú férfiak négy, és a középkorú nők két százaléka érintett ebben a témakörben, de – ahogy arra Dame Helena Shovelton, a Brit Tüdő Szövetség elnöke is felhívta a figyelmet – ennél jóval több a ténylegesen érintett fél.

A horkolás és az alvási apnoe a túlsúlyosak és rendszeresen ivók között gyakoribb, így súlycsökkentéssel, illetve az alkoholfogyasztás mérséklésével javulásra lehet számítani, a nagyon kóros esetekben pedig akár egy oxigénmaszkhoz hasonló légzőkészüléket is kaphat a páciens.

Forrás: https://napidoktor.hu/