Nemcsak a szellemet támadja meg a depresszió!

Számos betegség hátterében lelki okok állnak, ezt az orvostudományban már jó ideje ismerik és figyelembe is veszik a kezeléseknél. A depresszió tehát nem csupán lelki probléma!

A depresszió hátterében nagyon sok kiváltó ok állhat, de a folyamat oda-vissza hat: ahogyan a testünkben zajló kémiai változások nyomot hagynak a hangulatunkon, úgy az állandósuló levertség és rosszkedv is kiválthat különféle testi tüneteket, szervi elváltozásokat.

A depressziót például kiválthatják egyes hormonális elváltozások, gondoljunk csak a nők ciklusával összefüggő hangulati ingadozásokra. A menstruáció alatt a hormonális egyensúly csak néhány napig billen ki, így olyankor a "hiszti" vagy a levertség is csak addig tart.

depresszio72

Huzamos hormonzavar esetén viszont a hangulati változás is állandósulhat, ami depresszió kialakulásához vezethet. A folyamat viszont oda-vissza hat. Nemcsak a hormonok miatt jelentkezhet depresszió, hanem ha valami egyéb lelki trauma következtében átmenetileg vagy hosszú időre depresszióssá válunk, az befolyásolja a szervezet működését, és könnyen előfordulhat, hogy a különböző szerveink nem úgy fognak működni, ahogyan kellene – például rossz arányban fognak termelődni a hormonok.

Ez viszont újabb dolgokra van befolyással, például nagyon gyakran fordul elő, sőt, napjaink rohanó, stresszes világában egyre gyakrabban, hogy fiatal párok éveken át eredménytelenül próbálkoznak a gyermeknemzéssel, miközben a vizsgálatok minden szervi akadályt kizártak.

depis Teszteld a stressz-szinted!

Tetézi a problémát, hogy mivel nem fizikai oka van a meddőségnek, a mesterséges beültetés is kudarcot vall, az embrió nem ágyazódik be, vagy a kezdeti szakaszban vetélés következik be. Ám gyakori az is, hogy a látszólag ok nélküli meddőség egy csapásra "elmúlik" akár már egy munkahelyváltással is!

Ha tehát egy pár meddőséggel küzd, de sem hormonálisan, sem a szervek állapotával nem indokolható a sikertelen babaproject, akkor érdemes elgondolkozni azon, vajon az életmódjuk kellően nyugodt-e, és lehet, hogy megéri fontolóra venni egy konzultáció lehetőségét egy pszichológussal.

szex_problema3

A genetika és az emberi szervezet olyan csodálatos kifinomultsággal működik, amit egyetlen fizikai vizsgálat sem képes kimutatni. Ha a leendő anya tele van feszültséggel, akkor a szervezet automatikusan azt az "utasítást" adja ki, hogy most nem alkalmas az idő a terhességre és az utód nevelésére. Ezért fullad kudarcba azoknak a pároknak a lombikprogram, akiknek szervi okkal sem tudták magyarázni a gyermektelenséget.

A megoldás tehát elsősorban a fejben keresendő, ha ott rendberaktuk a dolgokat, akkor minden bizonnyal hamarosan elkezdhetjük tervezgetni a babaszoba berendezését és a picur nevét!

Forrás: