Imádom anya hangját!

A legmodernebb technikával felszerelt inkubátoroknak köszönhetően a koraszülöttek túlélési esélye ma magasabb, mint valaha. Hiába azonban a gondos kórházi környezet, valami mégis hiányzik.

Amir Lahav, a Birminghami Női Kórház és az Újszülött Kutatólabor igazgatója szerint az anya hangja és szívverése sokat segíthet ezeknek a babáknak a légzőszervi és keringési problémák megelőzésében. Tanulmánya a Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine című folyóiratban jelent meg.

„Tanulmányunk szerint a koraszülöttek egészségét nem csak gyógyszeres úton lehet javítani” – vélekedett Lahav. A koraszülöttek körében – éretlenségük miatt – különösen magas az apnoé (20 másodpercnél hosszabb légzéskimaradás) és a bradycardia (időszakosan jelentősen lelassuló szívverés) előfordulási aránya.

anyatej8

Lahav tanulmányába tizennégy rendkívül korán – a terhesség 26. és 32. hete között született – babát vont be. Napi négy alkalommal játszották le nekik az inkubátorban édesanyjuk hangját és szívverését anyai hangstimulátor (MSS) segítségével. Ezen csecsemők körében az átlagosnál sokkal ritkábban következtek be légzőszervi és keringési problémák. A 33. héten és azután született koraszülöttek körében még jelentősebbnek bizonyult a kezelés sikere.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az MSS-készülék csökkenti az ilyen problémák előfordulásának valószínűségét. Mivel azonban a kutatásba kevés csecsemőt vontunk be, még további vizsgálatokra is szükség lesz” – mondta el a szakember.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: