Mit tegyünk, ha téved az allergiateszt?

Dr. Nékám Kristóf allergológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mi a teendőnk, ha negatív az allergia teszt, de mégis allergiásnak érezzük magunkat

Tüsszögünk, folyik az orrunk, bizonyos ételek fogyasztása után kiütéseket kapunk – sok esetben azonban nem tudjuk kideríteni, mi a tüneteink oka. Ebben lehet segítségünkre a bőrpróba, azaz a Prick-teszt.

A bőrpróbás tesztről

A bőrpróba képezi a legfontosabb diagnosztizálási módszert asztma, rinitiszek, méh- és darázscsípés kíváltotta anafilaxia esetében. A klinikai gyakorlatban kétféle bőrpróba használatos: a perkután (prick) és az intrakután (injekciós) módszer.

Prick és intrakután

A prick-teszt során egy-egy csepp allergén-kivonatot cseppentenek a bőrre. Ez után egy vékony, éles lemez segítségével kis, karcolást ejtenek a bőrön. Az intrakután eljárás során egy csepp allergén-kivonatot fecskendeznek a bőr felső rétegébe. Mindkét esetben akkor pozitív a teszt eredménye – tehát, akkor vagyunk allergiások az adott allergénre – ha kis duzzanatok jelentkeznek.

Tévedhet a teszt?

Mi a teendőnk, ha a teszt negatív lesz, de mi érezzük magunkon az allergiás reakciókat, az orvos is észleli azokat. Dr. Nékám Kristóf allergológus szerint ilyenkor újra végig kell gondolni mindent. Nagyon sok behatás érheti a szervezetünket, ami miatt negatív eredményt kapunk. Becsaphat minket a teszt egy gyógyszer miatt, esetleg azért mert nem a megfelelő allergénre vizsgáltak ki.

„Úgy gondolom, hogy ez nem dönt el semmit (bőrpróba a szerk.). Az adatoknak az összességét vizsgáljuk, amibe beletartozik a beteg környezete, a szülőkkel való kapcsolata.” – magyarázza Nékám doktor. Nagyon sok részlettel kell foglalkozni, mire kiderül, hogy valaki mire allergiás.

allergia_kepgaleria2

Allergia és pszichés háttér

Manapság az allergológusok együtt dolgoznak egyéb szakmák képviselőivel is. Ilyen lehet például a pszichológus, családterapeuta hiszen egy felnőttkor allergia hátterében gyakran lelki okok is állhatnak. A gyógyulás gyakran nem megy anélkül, hogy ne foglalkoznánk a pszichés hátterekkel. Egy szorongó ember gyakran erőteljesebben éli meg az allergiát, mint egy kiegyensúlyozottabb.

De igénybe lehet venni olyan szakember segítségét, aki környezetszakértő és a gombákkal foglalkozik. „Az allergiák tükrözik az életnek a teljességét az élet vonatkozásában.” – állapítja meg Nékám doktor.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk gyógyítani az allergiát, több szakember, szoros együttműködésre van szükség.

Forrás: