Különös allergiák hétköznapi dolgokra

Allergia a csókra, az iPodra, vagy a testmozgásra? Hihetetlen, de mégis igaz! Sajátos életvitelünk egyre különösebb allergiákat produkál.

Különös életmódunknak köszönhetően egyre nagyobb az allergiások száma. Vannak emberek, akik közülük is kilógnak a sorból, mivel olyan dolgokra lesz allergiás a szervezetük, melyre rajtuk kívül szinte senki.

A másik problémát az jelenti, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható betegségek, mivel csupán néhány embert érintenek. Mik ezek pontosan?

Allergia fényre, vízre vagy hőre

Vannak, akiknél az allergiás reakciókat valamilyen környezeti hatás váltja ki. Ilyen lehet a hő-, a nap-, vagy a vízallergia. A különös betegség nagy problémát jelent, mivel szinte minden nap érintkezésbe kéne lépni ezekkel az elemekkel a betegnek. Tünete csalánkiütés, vagy más néven urticaria, amely kiterjedhet a test nagy területére.

allergia43

Ez a bőrfelület pedig képes reakcióba lépni normális inger hatására, mint a napfény, a hő vagy a víz. A legjobb megoldás általában, ha elkerüli a beteg ezeket a körülményeket, amennyiben ez lehetséges. Ha nem megvalósítható, gyógyszeres kezelést kell alkalmazni.

Csók-allergia: lehet, hogy az első randi az utolsó?

A furcsa allergiák egyike a csókolózás alatt alakul ki. Valójában nem magára a csókra, hanem a csókot adó nyálára allergiás a másik személy. Ez a rendkívül kellemetlen betegség általában azoknál az embereknél fordul elő, akiknek nagyon érzékeny a szervezete. Többnyire sok élelmiszerre, gyógyszerre, kozmetikumokra, vagy akár az ajakápoló anyagára is allergiás lehet.

Tünetei a kipirulás, viszketés, duzzadt ajkak vagy a nehéz légzés. Ha tudjuk, hogy súlyos allergiában szenvedünk, ezt még az első randi alatt említsük meg, hogy ne érje meglepetés a partnert a búcsúcsók után.

Allergia a mobilra: távozzatok modernkori vívmányok!

Szintén hihetetlennek tűnik, de van magyarázat arra, hogyan lehet valaki mobil vagy iPod-allergiás. Mindennapos használati tárgyak, mégis néhány embernél allergiás reakciót vált ki, ha ezekkel érintkeznek. Ennek oka a nikkel érzékenység, amivel ezeket a tárgyakat bevonják.

A nikkel allergia széles körben dokumentált betegség. Viszont elterjedt egy másik nézet is, miszerint az elektromágneses sugárzás szintén lehet ilyen hatással a szervezetre. Ez egyelőre vitatott, de folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy bebizonyítsák.

telefon8

Testmozgás-allergia, egy hihető kifogás

Bizonyos embereknél a testmozgás rendkívül furcsa allergiás tüneteket vált ki. Beleértve a légzési nehézséget – ami asztmát vagy hörgőgörcsöt eredményezhet -, az orrfolyást, csalánkiütést, illetve a drasztikus vérnyomáscsökkenést.

Legtöbbször ezek a tünetek futás, vagy úszás után jelentkeznek, és gyakran kíséri élelmiszer-allergia. Valójában a rosszullét is ezzel magyarázható. A beteg allergiás rohama ugyanis a mozgás során alakul ki, ezért úgy tűnhet, magára a sporttevékenységre érzékeny.

Forrás: