Nikkel. Allergia fürdőruhától, bizsutól

Viszketés, bőrpír, fejfájás és fáradékonyság. A nikkel allergia jól látható és a nikkel allergia szindróma belső tünetei. Mit tegyünk, hogyan kezeljük a panaszokat?

Nem mindegy, mit viselünk

Nyáron a lengébb öltözet miatt nagyobb az esélye, hogy a melltartó, vagy fürdőruha fémcsat, övcsat közvetlenül érintkezzen a bőrünkkel. Színesebben öltözködünk, s ez a kiegészítőkben is megmutatkozik, szívesen választunk az aktuális ruhákkal színben harmonizáló ékszereket.

A bizsuk viselése pedig az arra érzékenyeknél kellemetlen tünetekkel is járhat. Gyakori a fülcimpákon, a nyaklánc vonalában, vagyis a fémmel történt érintkezés helyén megjelenő vörösség, bőrpír, égő érzés – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, övcsatok, de a rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is.

Táplálkozás és nikkel allergia

Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat – figyelmeztet a főorvosnő. Létezik egy, a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „Nikkel allergia-szindróma”. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

allergia_4801

Jelentkezhet még fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység is. Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkel allergiára is.

Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket. A mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom, dió és mandula nikkeltartalma különösen magas.

Lemondás helyett kezelés

Szigorú diéta és a kiegészítők, ruhadarabok szelektálása helyett ma már korszerű kezelési mód áll a betegek rendelkezésére – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A hivatalos nevén nikkel deszenzitizációként definiált folyamat lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat.

A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. Nagyon alacsony dózissal, 0,1 nanogramm mennyiséggel kezdünk, fokozatosan emelve az adagot, majd beállunk egy fenntartó dózisra, melyet legalább egy éven át kell szedni.

A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkel allergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg. A kezelést kezdetben kombináljuk nikkel szegény étrenddel, majd a fenntartó adag elérése után fokozatosan visszavesszük ezeket az – egyébként egészséges és a szervezet számára szükséges – élelmiszereket a táplálkozásba.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.