A diétás üdítő szívrohamot okoz?

Egy amerikai kutatás eredményei szerint, aki diétás üdítőket iszik nagyobb eséllyel kap szívrohamot, stroke-ot. Klima Anita dietetikus beszélt a kutatás lényegéről.

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, ami minden cukormentes üdítőitalban megtalálható, egy nemrég megjelent kutatás szerint a cukormentes, szénsavas üdítőktől karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot.

A kutatók arra jöttek rá, hogy az idősebb felnőttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítőknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idősebb felnőttet követett nyomon.

„Egyébként ezek az emberek egészségtelen életmódot folytattak, túlsúlyosak voltak, túl sok zsírt, cukrot fogyasztottak.” – magyarázza Klima Anita dietetikus – „Ennek az ellensúlyozására cukormentes üdítőket fogyasztottak.”

A kezdetet követő egy évtizedben 591 férfi és nő szenvedett el szívrohamot, stroke-ot, vagy halt meg kardiovaszkuláris betegség következtében, beleértve annak a 163 embernek a 31 százalékát, akik diétás, szénsavas üdítőt ittak minden nap a kutatás elejétől kezdve.

Belső Nóra pszichiáter számos kérdést felvetett a kutatással kapcsolatban. Milyen szempontok alapján választották ki az embereket, kik kerültek be a körbe? A kiválasztott alanyok korábban milyen életmódot éltek? Milyen a családi kórelőzmény? Tehát orvosi szempontból számos kérdést felvet a kutatás.

A kutatók megállapították, hogy a szénsavas, diétás üdítők fogyasztása 44 százalékkal megnövelte a stroke és a szívroham kockázatát. Azonban azon résztvevők 22 százalékánál, akik ritkán vagy egyáltalán nem ittak ilyen frissítőket hasonló problémák fordultak elő.

A tanulmány vezetője elmondta ha valóban ezek az italok állnak a problémák hátterében, az még nem világos, hogy miért. Néhány korábbi, egereken végzett kutatás eredménye alapján feltételezhető, hogy a nem természetes édesítőszerek megnövelik az étvágyat és így súlygyarapodást idéznek elő.

Forrás: