Jojó effektus és bánat zsír – Fogyni okosan kell?

Dr. Pados Gyula lipidológus, belgyógyász főorvos elmondta, hogy az egyhangúság és a türelmetlenség a legnagyobb ellensége a fogyókúrának. A szénhidrátszegény táplálkozás azonban kezdetnek jó.

Az a téma szinte minden nőt – és egyre több férfit – foglalkoztat, hogyan lehet hatásosan, okosan lefogyni. Mi az a módszer, amit alkalmazni kell és mik azok a hibák, amiket mindig elkövetünk. Elsősorban a táplálkozás és a mozgás határozza meg a fogyásunk mértékét. Dr. Pados Gyula lipidológus, belgyógyász főorvos segített megtalálni a megfelelő módszereket, praktikákat.

Egyhangúság és különleges liszt

Az egyik leggyakoribb, hiba, hogy ragaszkodunk ugyan azokhoz az ételekhez a fogyókúra alatt. „Van egy olyan diéta például, hogy eper tejszínhabbal. ” – kezdte Pados doktor – „Amikor az ember először eszi az egy élvezet, de amikor két hét múlva huszadszor eszi, rá sem tud már nézni.”

Kell változtatni az ételeken. Az egyhangúság ugyan csökkenti az étvágyat, de hosszú távon nem tartható. A megoldás például a csökkentett szénhidráttartalmú liszt használata. Míg az átlagos búzalisztben 71% szénhidrát van a csökkentett tartalmúban 10-30%. Ezekből bármilyen ételt el lehet készíteni, anélkül hogy túlságosan hízlalna.

Jojó és „bánat zsír”

A másik nagy hiba, amit elkövetünk, hogy gyorsan akarunk fogyni. Pados doktor hangsúlyozza, hogy ez nagyon sokan megteszik, de sajnos csak a már jól ismert jojó effektus következik be. Heti fél kiló lenne az a fogyási mennyiség, ami nem változtatja meg az alapanyagcserét.” – magyarázza Pados doktor.

Létezik azonban a német kifejezésből eredő, úgynevezett „bánat zsír”. Ez azt jelenti, hogy valaki azért eszik, mert abban a pár percben, fél órában nagyon jól érezze magát. Pados doktor a páciensei fogyókúrájához gyakran pszichológus segítségét is kéri. A depresszió az elhízottak között viszonylag gyakori, amit az is alátámaszt, hogy Pados doktor eddigi pályafutása alatt a betegei 20-30%-a depressziós volt.

És a megoldás

A rossz szokások is hozzájárulnak az elhízáshoz. A reggeli elhagyása, a gyors ebéd és a késői nagyobb mennyiségű vacsora sem kifejezetten előnyös a testsúly szempontjából. Éjszaka a zsírok oxidációja lelassul, mivel nincs olyan aktivitás mint nappal. Ez azt jelenti, hogy a zsírok duplája hasznosul és épül be a szervezetbe, abból amit este megettünk.

A legjobb megoldásnak egy olyan fél éves diétaforma tűnik, aminek lényege, hogy csökkentjük a szénhidrátok bevitelének mennyiségét, és növeljük helyette a fehérje bevitelét. Ekkor 3-4 kilóval többet fogyunk, mint a többször is megbukott zsírszegény diétákkal.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.