Szia, diszpepszia – teltségérzet és puffadás

Bár a neve egészen furcsa, a diszpepszia nevű betegségcsoport egy funkcionális elváltozás, ami nehéz emésztést idéz elő. Gyányi Ditta dietetikus segített megérteni a betegség lényegét.

„A diszpepszia egy betegségcsoport, ami köznapi néven nehéz emésztést jelent. Ezt a fajta rendellenességet leginkább két csoportra osztjuk.” – magyarázza Gyányi Ditta dietetikus. Van az organikus elváltozás, ami szervi eredetű. Ide tartozik a táplálékallergia, a fekély, a reflux. Valamint beszélhetünk funkcionális elváltozásról, ahol a gyomor emésztési működése, és a táplálék vékonybélbe juttatása károsodik. Ez más betegségek vagy állapotok által jön létre. Ide sorolható a terhesség alatti puffadás is.

Tipikus tünetei

A diszpepszia néven tehát, a felhasi diszkomfort érzést értjük. Több különböző tünet is akár egyszerre jelentkezhet, melyek mértéke és intenzitása egyénileg eltérő lehet. A leggyakoribb tünetek: korai teltségérzet étkezés közben, étkezés után kellemetlen teltségérzet, felhasi fájdalom, égő érzés. Ritkábban előforduló tünetek a hányinger, a puffadás. Mellkasi fájdalom is előfordulhat, ez esetben fontos elkülöníteni a tüneteket a kardiológiai eredetű panaszoktól.

Mi okozza?

Oka lehet a túlzásba vitt, nagy mennyiségű, a kapkodó, gyors étkezés, a zsíros, olajos ételek fogyasztása. A fűszeres ételek, a sok koffein, a túlzásba vitt alkohol-, csokoládé, szénsavas ital-fogyasztás, a dohányzás, az idegesség. Az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók szedése, gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, peptikus fekély, epekövesség, gyomorrák, szintén okozhat diszpepsziás tüneteket.

Gubás Gabi színésznő, a Csak csajok meghívott vendége átmenetileg átélte ezt a betegséget. Az állandó rohanó életmódjának köszönhetően folyton gyorsan evett és nem rágta meg rendesen az ételt. Párja tanácsára az étel alapos megrágása után elmúltak a problémái.

Könnyen tehetünk ellene

Alapvetően fontosak az életmódbeli tanácsok. „Az ember stresszel, gyorsan akar enni, habzsol. Most van idő enni, utána több órát nincs, utána már nem rágunk csak nyelünk.” – figyelmeztet Gyányi Ditta dietetikus. Kerüljük a fűszeres, zsíros ételeket, a dohányzást, a koffeint, a szénsavas italokat. Mozogjunk rendszeresen, kerüljük a stresszt, legyen normál tartományban a testsúlyunk.

Sokan erre a puffadásos érzésre megisznak egy kis szénsavas üdítőt vagy szódabikarbónát. Gyakran beszaladunk a patikába és kérünk valamilyen gyógyszert, amivel el is intézzük a dolgot. A szakértő szerint ezek a megoldások, csak ideig óráig segítenek a tünetek kezelésében. Ha a diszpepszia hosszú ideig fennáll el kell mennünk orvoshoz, hiszen „az nem természetes, hogy reggel úgy ébredünk, hogy a nyelőcsövünket felmarta a gyomorsav”. – figyelmeztet újra Gyányi Ditta dietetikus. – „Oda kell figyelnünk, hogy az anyagcsere jól működjön, és ne legyen probléma.”

Forrás: