Konyhatechnikai tippek az egészségért!

Oláh Ibolya dietetikus szerint a főzési és konyhatechnikai tippek – amivel egészségesebbé tehetjük az étkezést – csupán az egyszerű, mindennapi módszerek helyes használatából áll.

A műsorvezető Ördög Nóra felvetésére, miszerint egészen új eljárásokat kell alkalmazni ahhoz, hogy egészségesen főzzünk tévesnek bizonyult. Nem kell semmilyen csodát várni, új forradalmi megoldásokat keresni vagy futurisztikus eszközöket használni. Egyszerűen csak a jól bevált módszereket kell helyesen alkalmazni.

Mivel az egészségtudatos életmód egyre elterjedtebb, odafigyelünk az étrendünkre, a tudatos vásárlásra, nem csupán az számít, hogy mit veszünk és eszünk, de az is, hogy miképp, és miben készítjük el, illetve hogyan tároljuk az alapanyagokat. Szerencsére semmilyen extra fogást nem kell bevetnünk egy egészséges konyha és fűzés megvalósításához.

Oláh Ibolya dietetikus néhány konyhatechnikai tippel lesz a segítségünkre, amit betartva sokkal egészségesebb és ízletesebb ételeket tudunk letenni a családi asztalra.

Szénhidrátcsökkentő megoldás

Saját anyagával való sűrítés: botmixer segítségével, a szárazanyag felét turmixoljuk, így alig vagy egyáltalán nincs szükség habarásra. A sűríteni, habarni kívánt étel körülbelül egyharmadát felhabosítjuk a botmixerrel, majd a fennmaradó részt visszatesszük az edénybe a felhabosított rész mellé.

Vitaminok és ásványi anyagok megtartása

Gőzben párolt zöldség: speciális pároló edényt is használhatunk, de kevés zsiradékon – olajon, vajon – átforgatva, kevés vízzel felöntve és leginkább lefedve pároljuk közepesen puhára a zöldségeket. A gázt elzárva fedő alatt még hagyjunk puhulni mindent, zöldségeket, halakat, húsokat egyaránt.

Rosttartalom növelése

Rakott ételek dúsítása: az általunk olyannyira közkedvelt rakott ételekbe – húsok, zöldségek rétegezésekor – egy kevés zabkorpát csempészünk. Ezzel nem csak tartalmasabbá tesszük az ételünket, de több rostot is viszünk a szervezetünkbe.

Tészták helyettesítése

Főtt tojás: a mi konyhánkban az egyik leggyakrabban használt levesbetét a zöldségek és a húsok mellett a tészta. A főtt tojás felkockázott vagy csíkokra vágott fehér része tökéletesen alkalmas a levesekbe főzött tészták helyettesítésére.

Májkímélő gyümölcsprések

Préselt gyümölcs-, és zöldséglevek fogyasztása: kétségtelenül a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása a legegészségesebb. Akkor marad a legegészségesebb a gyümölcsből-, vagy zöldségből készült italunk, ha nem turmixoljuk, vagy botmixerrel készítjük azt. A vágóél nélkül működő préselő gépek a legalkalmasabbak az ásványi anyagok megtartására.

Alacsony hőmérsékletű sütés

100 celsius fokos sütés: nemrég derült ki, hogy az egyik legegészségesebb sütési módszer az ételek alacsony hőfokon való elkészítése. Az igazi hívők számára a 100 celsius fok a sütési határvonal. Az ételek így is megsülnek, persze valamivel hosszabb időtartam alatt.

Forrás: