Hogyan gyorsítható a haj növekedése?

Genetikai adottságtól függ, hogy kinek milyen gyorsan nő a haja. Egészséges életmóddal és bizonyos hajregeneráló szerekkel azért gyorsítható a folyamat.

A haj növekedése: Genetika és időjárás

Van, akinek egy év alatt háromszor annyit nő a haja, mint másnak öt év alatt. A növekedés üteme genetikai adottság kérdése, azaz amit őseinktől örököltünk, azzal kell gazdálkodnunk. Ugyanez vonatkozik a haj maximális hosszára – nem különleges tehát, hogy valakinek derékig ér a haja, másnak pedig soha nem ér lejjebb a vállánál.

A haj növekedését befolyásolják az évszakok, az időjárás, az életkor, a betegségek, a stressz, az általános egészségi állapot is: az is elképzelhető tehát, hogy az egyik évben csak egy öt centit nő a hajunk, a következőben pedig tizenötöt.

A kóros mértékű hajhullás, töredezés, elhasználódás azonban valószínűleg betegségre utal, érdemes ilyen esetben szakemberhez fordulni, és kivizsgálni a kiváltó okokat. Fény derülhet hormonális hajhullásra is, ez is kezelhető koffeintartalmú, valamint minoxidiles ecsetelőkkel, melyeket a szakember javasolhat.

Foto:123rf.com

“Hajnövesztő” készítmények

Egy keveset azért tehetünk hajunk gyors növekedéséért. Az egészséges életmód kulcsfontosságú, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a káros szenvedélyek elhagyása már önmagában csodákat tehet.

Kúraszerűen szedhetünk hajregeneráló vitamint- és nyomelemekkel operáló készítményeket. Ezeket a tápanyagokat pakolások, balzsamok, hajvégápolók használatával is bevihetjük.

Léteznek már olyan készítmények, samponok melyeket speciálisan a gyulladt, korpásodásra hajlamos fejbőrre ajánlanak, ezek segítik a hajhagymák szabad növekedését.

Fotó: 123rf.com

Érdemes patikában beszerezni az ilyen termékeket, így nem nyúlhatunk mellé.

Mégis lesz hajam?

Az egyik legjobb gyógymód pedig a hajhullás esetében is a megelőzés: csínján bánjunk a fodrászati kezelésekkel, festésekkel, hajvasalással, forró hajszárítózással, hiszen ezek nagymértékben roncsolják a haj szerkezetét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index