Mi legyen az ajkaimban?

Telt, rugalmas, fiatalos ajakra vágyunk? Több ajakfeltöltési módszer is rendelkezésünkre áll. Mi a különbség közöttük?

Valahányszor egy romantikus regényt olvasunk, a főhősök leírásakor legtöbbször egy közös jellemzővel találkozunk: a szereplőknek érzéki szájuk van, vagyis telt, lágy, szép ajkaik, amilyen után a legtöbben vágyakozunk.

Sokunknak ez azonban nem adatott meg, ameddig ki nem találták a plasztikai műtétet! De mégis, mire vállalkozik, aki nagyobb, teltebb ajkakat szeretne? Mi is tulajdonképpen az ajaknagyobbítás? Egyike a legnépszerűbb plasztikai beavatkozásoknak.

Az ajakba töltőanyagot, zsírt fecskendeznek, vagy implantátumot raknak beléjük, hogy teltebbnek, fiatalosabbnak és rugalmasabbnak tűnjenek. Ahogy idősebbek leszünk, a bőrünk veszít tartásából, ahogy izmaink is: a ráncok jobban látszanak, a bőr külseje megváltozik, mert az izmok, amelyeket befed, már nem ugyanolyanok, mint fiatalon.

Az orr és a száj körüli rész is változik, és a felsőajak nagyobbnak tűnhet, ami valóban nem kellemes látvány. Az ajakfeltöltés során kitöltik az izomtömeg-veszteség miatt löttyedtebbnek látszó ajkat. A bőr újra megfeszül, a száj formája üde lesz. Mérete is megváltozik, a felsőajak kisebb, míg az alsó kicsit nagyobb lesz, így elérve a kívánt formát.

Procedúrák

A töltőanyagok különfélék lehetnek, ahogyan azok a módszerek is, amivel az ajakba juttatják őket. Ha a töltőanyag vagy zsír műtét nélkül, injekcióval kerül a szájba, injekciós módszerről beszélünk, amennyiben viszont implantátumot raknak az ajakba, az műtétet kíván: egy kis járatnak kell ugyanis lenni a szájon, amin keresztül az implantátumot behelyezik.

Injekciós módszer

Többféle töltőanyagot használhatnak az orvosok az ajakfeltöltéshez, hatásaik néhány héttől néhány hónapig tarthatnak. Az igényeinknek megfelelőt kiválasztani fontos, orvosi konzultációra van szükség, hogy helyes döntést hozzunk!

Ennél a szájfeltöltési módszernél a kockázat kisebb, ahogyan a kellemetlenség-érzés és a mellékhatás is kevesebb. Maga a procedúra néhány percig tart, a felépülés pedig 1-2 napot vesz igénybe. A töltőanyagok általában a következők:

Kollagén alapú töltők: lehet emberi eredetű kollagén anyag, mely már halott emberekből származik, és lehetőséget nyújt azok számára, akik a szarvasmarha töltőanyagra allergiásak. Nincs szükség a használatuk előtt allergiatesztre.

A szarvasmarha kollagén töltőanyagok a tehénből származnak, természetesen betegségtől mentes környezetből. Mivel nem embertől valók, szükséges az allergiateszt elvégzése, hogy a komplikációktól megkíméljük magunkat, s tartós eredmény várható tőlük.

• Sav alapú töltők: ezekben az ajaktöltő anyagokban hyaluronsav van. Bőrünk és ízületeink is tartalmaznak ilyen, tiszta, biológiailag lebomló savat, s nincs ártalmas hatása. Vízmolekulákkal keveredik a szájban, így nem csak teltebbek lesznek az ajkak, de megvan a természetes nedvességük is. A hatás hosszabb ideig tart, mint a kollagén anyagoké, és allergiatesztre sincs szükség a használat előtt.

• Zsírtöltők: a legkevésbé rizikós ajakfeltöltési módszer, ugyanis a páciens saját zsírjából vesznek hozzá anyagot a teste egy másik részéről, s ezt injekciózzák a szájba. Az ajak kinézete igen természetes és rugalmas, a procedúra pedig nem befolyásolja túlságosan a test azon területét, ahonnan a zsírt veszik.

Az eljárás néhány percet vesz igénybe, a felépülés pedig csupán néhány óra. A páciens megújult ajkaival már pár óra után hazatérhet, nem kell megfigyelésre sem az orvosnál maradnia.

Ajakfeltöltés műtéti eljárással

Ami miatt ez a módszer rizikósabb, természetesen az altatás vagy helyi érzéstelenítés. A száj szélén vágást kell ejteni, amely apró, és általában takarásban is marad. Ugyanakkor az implantátumot az apró járaton át be kell juttatni a szájba, majd pedig alaposan elrendezni, hogy mindenütt egyforma legyen. Ennél a feltöltési módszernél szintén kétféle anyagot használnak:

– Polimer alapút: ez az implantátum annak az anyagnak az orvosi változatából készül, amelyből például, az esőkabátot készítik, s egy kicsit merev. A szövetek részévé válik az ajakban, ezért rövid időn belül a száj struktúráját alkotja.

– Emberi szövet alapút: emberi bőrből vagy szövetből van, és szigorú előírásoknak kell, hogy megfeleljen a fogyasztók védelmében, mielőtt felhasználják. Az eredmény általában jobb és véglegesebb, de a műtét bonyolultabb és kockázatokkal jár. A már említetteken túl fennáll a fertőzés, hegesedés, ajakmerevség lehetősége. Az implantátum kilökődhet és „implantátum-vándorlás” is előfordulhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.