A plázacicák csillapíthatatlan vágyának okai

A hölgyek talán nem egészen a férfiakra jellemző zsákmányszerző ösztön miatt indulnak el bevásárolni.

A plázafüggőség, avagy a kóros vásárlási kényszer igen komoly pszichés betegség, amely elsősorban a nőket támadja. Legalábbis közülük többen kerülnek ki azok, akik szenvedélyes "vásárolgatásban" vezetik le a felhalmozódó feszültséget.

Az indokok

Általában egy mélyebben fekvő pszichés zavar okozza a kóros vásárlási kényszert – állítja a szakvélemény. Ez pedig nem csak plázafüggőségben és a sarki bolt gyakori látogatásában nyilvánul meg, hanem az állandó és igen magas feszültségben, feszélyezettség-érzetben, és esetleg még személyiségzavarban is. Mindezek mellett sem tűnik azonban kisded dolognak az az adósság-hegy, amelyet egy ilyen személyiség képes felhalmozni.

vasarlasfuggoseg2

Vásárlásba fojtott bánat

Még nem kell betegségre gondolni azoknál a személyeknél, akik időnként – ellensúlyozandó az őt ért napi kudarcokat – kisebb-nagyobb ajándékokkal lepi meg magát. Ez teljesen természetes, és valóban ötletes megoldás, már amennyiben arra az árura tényleg szüksége van.

A kóros vásárlók ugyanis olyanok, amilyen célközönséget minden marketinges álmod magának: mindenféle akció, leárazás felkelti az érdeklődését, és akárcsak más kényszerbetegségek esetében, benne is feltámad az olthatatlan vágy, hogy megszerezze az adott árucikket, akár szüksége van rá egyébként, akár nincs.

A vásárlás szentsége

Később persze felismerheti, hogy valójában nem is volt szüksége az adott holmikra, azonban olyankor már késő, és nem segít a megbánás. Sőt a felismerés nyomán jelentkező lelkiismeret-furdalás csak újabb vásárlásba hajthatja.

Azoknak, akiknek szenvedélyük a vásárlás, nem csak a bankkártyájukon pang a pénz, hanem a vásárlásnak sincs szentsége: nem léteznek szükségletek, és határok, csak az állandó költekezés.

Megérdemlik?

Gyakori szlogen, hogy ennyit megérdemlünk, ennyit adhatunk magunkra. Ezek tudatos befolyásolási technikák arra, hogy úgy érezzük: ennyit még tényleg igazán költhetünk magunkra.

cipo51 A tudatos vásárlás 12 pontja

Nincs is ezzel probléma, amíg ismerjük saját határainkat, és tudjuk, hogy meddig nyújtózhatunk, ameddig még a takarónk elér.

Gyógymódok

Persze az ilyen szenvedélybetegek kezelésére is vannak megoldások. Azonban ez sajnos nem olyan jelenség, mint a himlő, hogy ha egyszer átesik rajta az ember és kigyógyul, akkor már többé nem kaphatja el.

A kóros vásárlás bármikor újra jelentkezhet, elég hozzá, ha csak egy kicsit is meging az ember hite önmagában. Persze az ilyen helyzetekre ott vannak a gyógyszerek, terápiák, de a végső döntés nem egy tabletta bevételével, hanem a fejben dől el.

 

Forrás: