7 napos léböjt kúra

Ez a kúra ajánlható azoknak, akik elsősorban nem fogyni szeretnének, hanem megtisztul­ni, regenerálódni.

A léböjttel elérhetünk testsúlycsökkenést, erőnlétünk javulását, teljesítőképességünk fokozódását, hangulatunk javulását és az öregedési folyamat lassulását is!

A módszer lényege

A szilárd táplálék megvonásától szervezetünk az elraktározódott salak és méreganyagok kiürítéséhez kezd. A böjt hatására az agyban fölszabadul a boldogság hormon, vagyis a szerotonin, a vérből és az erekből kitisztulnak a lerakódott zsír- és mésznyomok, a belekből a többnapos mérgező maradványok. A máj szinte föllélegzik a napi folyamatos terhelés megszűnésére, még a bőr is megszépül, mert a kötőszövetekben összegyűlt mérgező anyagok a pórusokon keresztül távoznak. Elegendő három nap, és már mérhető az immunrendszer felerősödése és a lélek kiegyensúlyozottsága. A böjtölés tudományát is azonban csak valódi szakemberektől szabad eltanulni, és igazán hozzáértők felügyeletével szabad gyakorolni!

Feltételek, követelmények

– Naponta többször hideg-meleg vízzel zuhanyozzunk!

– Minden nap legalább fél órát sétáljunk a szabad levegőn!

– Minden nap egy erős frottír törülközővel dörzsöljük át testünket!

– Kora délutánonként helyezzünk melegvizes palackot a májunk fölé (májpakolás), és úgy pihenjünk egy fél órát!

– Hogyha megfájdul a fejünk, vagy szédülünk a kúra során, fogyas­szunk káliumot és magnéziumot!

– Mielőtt a kúrához kezdünk, kérjük ki háziorvosunk véleményét!

A diéta leírása

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint ésszerű böjtö­léssel az ember képes az egészségét megőrizni, testét, szellemét megfia­talítani. Megfigyelték, hogy egyes panaszok, mint a migrén, az aranyér, a szabálytalan vérzés, a pattanások, a lehangoltság és az ízületi gyulla­dások, enyhülhetnek, ha a szervezet kitisztul, de bármilyen krónikus be­tegség esetén böjtölés előtt ki kell kérni orvosunk véleményét! A léböjt alatt nem fogyaszthatunk szilárd táplálékot, csak zöldség- és gyümölcs­leveket, leveseket és gyógyteákat!

A diéta elsődleges célja, hogy szervezetünk megkönnyebbüljön, nem pedig a súlycsökkentés. Mérjük fel, milyen hosszú kúrára van szükségünk, és mi az, amit vé­gig tudunk vinni! Tanácsos a böjtölést heti egy nappal kezdeni, majd ha­vonta emelni a kúra időtartamát addig, míg már gond nélkül képesek va­gyunk egy teljes hetet végigcsinálni! Ennél hosszabb böjt megkezdése csak szakember felügyelete mellett tanácsos!

etkezesizavar1

Étrend

1. nap

Ezen a napon már hagyjunk el minden nassolást, húst és alkoholt! Hat óra után már ne fogyasszunk semmit! Jó, hogyha reggel megiszunk egy kávés­kanál almaecetet, két deciliter vízben oldva, és hashajtóként, lefekvés előtt egy evőkanálnyi keserűsót, fél deciliter langyos vízben elkeverve.

2. nap

Meg kell innunk 2, de inkább 3 liternyi folyadékot a nap folyamán. Ez le­het vértisztító tea, szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart gyümölcslé vagy tartósítószer nélküli 100%-os gyümölcslé hígítva. 1 dl gyümölcslé­hez, 1 dl vizet adjunk!

Reggeli: Gyümölcs- vagy gyógytea, reszelt vagy paszírozott gyümölcs.

Ebéd: Héjában főtt krumpli, sárgarépa és cékla. Akár mindegyikből ehetünk egy keveset, de fontos, hogy ebédünk összességében semmiképp se haladja meg a 15 dkg-ot! Igyunk teát vagy gyümölcsevet!

Vacsora: Párolt zöldségfélék, tea, gyümölcslé.

Az alapos tisztuláshoz javasolt a második naptól ébredést követően a lan­gyos vizes – kamillás vagy csalános – beöntés.

3. nap

Kötelező a napi 2,5-3 liter folyadék, kétóránkénti rendszerességgel fo­gyasztva.

Reggeli: Vesetisztító gyógytea, negyed friss citrom, és egy mokkáskanál méz.

Ebéd: Rizsnyák: 1/2 liter vizet 3 evőkanál rizzsel felforralunk, kb. 60 percig – fajtánként változhat – puhára főzzük, majd levesszük a tűzről. A masszát szitán át­nyomjuk. A nyákot elkortyolgatjuk. Fahéjjal ízesíthető. Sózni tilos!

Vacsora: Főtt burgonya, paradicsom, cékla vagy zeller levessé főzve és összetur­mixolva. Fűszerezhetjük bazsalikommal, borsikafűvel, petrezselyemmel, de sót és erős fűszereket ne használjunk!

4. nap

Egész nap fogyasszunk gyomor-, epe- és májtisztító teákat! A nap folya­mán 3 kávéskanál mézet el lehet szopogatni. Nagyon erős éhség esetén délben rizsnyákot ehetünk fahéjjal, mézzel ízesítve.

gyumolcsle%252855%2529

5. nap

Azonos a negyedik nappal.

6. nap

lgyunk ezen a napon nyugtató teákat (csalán-, apróbojtorján-, körömvi­rágteát)! Citrommal és mézzel ízesíthetjük.

Reggeli: Tea mézzel.

Ebéd: Zöldségekből főzött leves, melyet összeturmixolunk, rizsnyák.

Vacsora: Az ebédre főzött leves, rizsnyák, méz, citrom.

7. nap

A böjt utolsó napja, mely visszavezet bennünket megszokott étkezési rendünkhöz.

Reggeli: Bármilyen fajta gyógyteát ihatunk.

Tízórai: Egy kisebb alma hámozva.

Ebéd: Zöldségekből főzött leves összeturmixolva, héjában főtt krumpli pici olí­vaolajjal.

Vacsora: Párolt zöldségek, olívaolajjal borsikafűvel, ízesítve.

Forrás: