Léböjtöljünk tavasszal?

A tavaszi megtisztulást léböjttel is elérhetjük. Gyányi Ditta dietetikus szakértő a Reggeli műsorában beszélt a böjtről.

Szinetár Dóra már túl van egy igen hosszú méregtelenítő léböjt kúrán. 2,5 hónapig csupán folyadékokat fogyasztott. Úgy véli – és ezzel dietetikus szakértőnk, Gyányi Ditta egyetért – , hogy egy ilyen kúra nem csupán fizikális, de mentális felkészülést is igényel. A böjt egy életforma, amely akkor hatásos, ha mindenki a saját határait ismerve alkalmazza. Ha egy egészségtelenül táplálkozó ember lemond a cukros üdítőről és csak vizet iszik, az számára egy komoly megtisztulást jelent. Lépésenként kell haladni és saját magunkhoz kell tehát igazítani a kúrát, mert bár rövid ideig tart a léböjt, mégis komoly visszacsapást jelenthet annak, aki sikertelenül alkalmazza.

A méregtelenítő kúrák a virágkorukat élik, sokféle hatásos és kevésbé hatásos módszer ismert. Sokszor téves információkat kapunk, amelyeket például bizonyos betegségek idején nem szabad vagy egyénre szabottan, szakértővel konzultálva ajánlott alkalmazni. Léböjt kúrát leginkább azért alkalmazunk, mert testi-lelki megújulást hozhat. Gyányi Ditta szerint téves feltételezés, hogyha az ember az év nagy részében egészségtelenül él, majd alkalmanként belevág egy rövidke méregtelenítő kúrába, akkor az valóban hatásos lehet. Egész évben kell tennünk testünk egészségéért és nem kétszer öt naptól kell várnunk a megváltást.

A léböjt kúránál számít az is, hogy az ember mivel böjtöl. A gyógyteák igen hatásosak, de nagyon nehéz kizárólag teákat fogyasztani a kúra végéig. A frissen csavart gyümölcs és zöldséglevekből álló kúrák előnye, hogy például a gyümölcscukrot tartalmazó italok több energiát adnak, mint a gyógyteák.

Szinetár Dóra reformtáplálkozónak tartja magát. Délelőtt gyümölcsöket szokott fogyasztani, ám tavasszal gyümölcslevekre cseréli a rágni való gyümölcsöket, illetve megpróbálja helyettesíteni az egész nap fogyasztott szénhidrátok egy részét zöldségekkel. Janicsák Veca nem szokott böjtölni, mert télen igencsak kívánós, még a tavasz beköszöntével eltűnik ez a kívánóssága. A friss levegő, a napsütés meghozza a kedvét a mozgáshoz és az étrendváltáshoz. Tavasszal több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

A dietetikus szakértő szerint a tavaszi léböjtkúra oka nem csupán a testi megtisztulásban keresendő, hanem fakadhat abból is, hogy a téli szürkeség után, nem csupán gardróbunkból vesszük elő a színesebb darabokat, de a tányérunkat is szeretnénk színesíteni különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel és magvakkal.

Forrás: