Méregtelenítés koplalás nélkül: a csodaleves titka

Új év, új kezdet. Mindig ezt mondjuk. De vajon teszünk is érte valamit? Mivel már január közepe felé közeledünk, volt idő visszarázódni a régi kerékvágásba, és ideje elkezdeni egy jó kis tisztító kúrát! Mutatjuk a legjobb leveseket hozzá:

A leves remeke az összetevőkben rejlik, csupa olyan finomság alkotja, ami tisztít és méregtelenít. Általában három napos kúrát szoktam tartani, éhezés nélkül. A levest ebédre és vacsorára kell fogyasztani, reggelire lehet joghurtot, teljes kiőrlésű müzlit, gabona- vagy zabpelyhet, a főétkezések között pedig gyümölcsöt enni, ha igény van rá.

Persze, ha valaki extra méregtelenítést akar, fogyaszthat vízhajtó, vagy salaktalanító teakeveréket is. Most lássuk mitől ilyen jó méregtelenítő, laktató és nem utolsósorban ízletes is ez a leves!

Sárgarépa

A legnagyobb és legismertebb értéke a béta-karotin, de az már kevésbé ismert, hogy miért is jó ez nekünk. A béta-karotin jelentős antioxidáns forrás, véd a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, A, B, C, E, K vitaminokat, így jelentős immunerősítő is.

De nem csak ezért jó a méregtelenítő kúránkhoz: magas rosttartalma segíti a bélrendszer tisztulását, megszabadítva a lerakódott salakanyagoktól, emellett savtalanítja a vért, ezzel elősegítve a máj megfelelő működését. Csoda, hogy szebben fütyülünk tőle?

zeller1

Zeller

Azon fűszernövények közé tartozik, amelyek jelentős vízhajtó hatással rendelkeznek, ezzel a vese megtisztulását segítve elő. Rostokban gazdag, melyek jóllakottságérzetet keltenek a szervezetben, de természetesen tartalmaz számos nyomelemet, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort és vasat is. Ezzel elősegíti az immunrendszer működését, a benne található B-vitaminok pedig segítik a zsír lebontását.

Póréhagyma

Jelentős A-, B-, E- és C-vitamin forrás. Ez utóbbi serkenti az emésztést. Illóolaja serkenti a gyomor, a bél, a máj és az epehólyag működését, így segítve nekünk a méregtelenítést. Ritka ásványi anyagokat is tartalmaz: szelént, cinket és mangánt. Vérhígító hatása csökkenti a vérzsír-, és koleszterinszintet. Igazi vitaminbomba télen a szervezetnek.

porehagyma

Burgonya

Bizony, az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk is sok jó és egészséges tulajdonsággal rendelkezik. Az ismerten magas szénhidrát-. és keményítőtartalma mellett bővelkedik káliumban, A, C és többféle B vitaminban is. A méregtelenítést könnyű emészthetőségével is elősegíti.

Gyömbér

Világszerte ismert gyógy- és fűszernövény. Elsősorban görcsoldóként ismert, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, de nekünk finom aromája mellett, emésztésserkentő és étvágyjavító hatása miatt van szükségünk rá.

gyomber

Csilipaprika

Jó C-vitamin és karotinforrás. Elősegíti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját, továbbá serkenti az emésztőnedvek kiválasztását is.

Vöröslencse

Fokozza az immunrendszer működését, emellett vértisztító hatása is ismert. Nagy segítséget nyújt nekünk a szabad gyökök megfékezésében jelentős C- és E-vitamin, valamint antioxidáns tartalmával.

citrom71000

Citrom

Ennél a gyümölcsnél említeni sem kell a C-vitamin tartalmat, hisz az világszerte ismert, csakúgy, mint az immunerősítő és vírusölő hatása is. Ennyiben azonban nem merül ki a citrom jótékony hatása: vértisztító és vízhajtó, így javítja a vese működését és elősegíti a salakanyagok távozását a szervezetből.

Újhagyma

Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat – C, B, H, E – ásványi anyagokat – réz, cink, vas, foszfor, magnézium, kálcium, kálium – és nyomelemeket. Flavonoidokat is tartalmaz, ezáltal segíti az emésztést, tisztítja a húgyhólyagot és a vesét is.

Curry

Jelentős vírus- és baktériumölő, emellett immunerősítő, köszönhetően a benne található kurkumának, ami elősegíti a belek, a máj és az epe helyes működését is.

Miután most már tudjuk, hogy mit miért nem szabad kihagynunk a levesből, jöjjön maga a recept!

paradicsomleves

A méregtelenítő leves

Hozzávalók (2 adaghoz):

• 2db sárgarépa

• 50 g zellergumó

• 1 szál póréhagyma

• 250 g burgonya

• 250 g csirkemellfilé

• 1 diónyi gyömbér

• 1 kisebb csilipaprika

• 50 g vöröslencse

• citromlé

• 1 szál újhagyma

• 1 teáskanál currypor

• só, bors

Elkészítés:

A répát és a zellergumót pucoljuk meg! Az előbbit karikázzuk, az utóbbit kockázzuk fel, vagy fordítva, a lényeg, hogy daraboljuk fel őket! A húst mossuk meg! A póréhagymát is karikázzuk! A burgonyát hámozzuk, és kockázzuk.

A gyömbér héját vékonyan vágjuk le, majd reszeljük le finomra. A csilipaprika magjait szedjük ki, majd szeljük vékony karikákra. Most, hogy mindent előkészítettünk jöhet a leves összeállítása. A répát, a burgonyát, a zellert, a póréhagymát, a gyömbért és a csilipaprikát tegyük egy lábosba, és öntsük fel 1 – 1,2 dl vízzel.

Adjuk hozzá a curryport, majd a csirkemellfilét is. Alacsony hőfokon, lefedve, főzzük kb. 10 percig. Ekkor szórjuk az edénybe a lencsét, majd a hús puhulásáig főzzük! Amikor megfőtt a hús, vegyük ki, és vágjuk fel kisebb darabokra, majd tegyük vissza az edénybe.

Ízesítsük sóval, borssal, citrom levével, majd szórjuk meg a felkarikázott újhagymával levesünket, és már ehetjük is ezt a finomságot, azzal a jóleső tudattal, hogy jót teszünk vele a szervezetünknek.

Egy adag kalóriatartalma alacsony, mindössze 320 kcal, így diétába is beiktatható. Ne feledjük, hogy 3 napnál tovább ne alkalmazzuk a kúrát! Szervezetünknek ilyenkor is fontos a folyadékbevitel, napi minimum 1,5 l vizet fogyasszunk!

Forrás: