Asztrológia: történelem és hiedelmek

Miért olyan kiszámíthatatlan az élet? Nemigen tudjuk rá a választ. Az asztrológia némi támpontot kíván adni, mit is várhatunk a jövőtől.

Bizonyos kérdésekre élettel és halállal kapcsolatban, úgy tűnik, nincs válasz. Mindig nagy adag bizonytalanság övezte az ember jövőjét. Az élet és sokszor mi magunk is elég kiszámíthatatlanok, előrejelezhetetlenek vagyunk. Mi az oka ennek a bizonytalanságnak? Miért olyan kiszámíthatatlan az élet? Senki sem volt soha képes rá, hogy biztos választ adjon a kérdésekre.

Valószínűleg ugyanezen okok miatt nyertek teret az olyan áltudományok, mint például az asztrológia. Sokan úgy jellemzik, mint hamis hiedelmeket. Mások nem így vélekednek róla és hisznek az égitestek hatásában, abban, hogy befolyásolhatják életünket.

Hogyan is alakult ki ez a misztikus tudomány?

Az asztrológia történelme igen régi: gyökerei az ókorba nyúlnak vissza. A vele kapcsolatos hiedelmek régiónként és kultúránként is eltérőek voltak. Két nagy kategóriába sorolható azonban, egyik a természetes, másik a jogi megközelítése. A természetes a bolygók feltérképezett állására hagyatkozik, míg a másik az asztrológiai vizsgálatok alapján tanulmányozza az égitestek hatásait életünkre.

Régiók és kultúrák szerint is lehet az asztrológiát kategorizálni: nyugatira, indiaira és kínaira bontani. A nyugati asztrológiát állítólag már Babilon népe is gyakorolta, onnan terjedt át más területekre.  Az i.e. 4. században érte el Görögországot és ezután nem sokkal Rómát. Az i.e.7-13. században az arab népek is elkezdtek hinni benne és foglalkozni az asztrológiával.

Az elkövetkező néhány évszázadban a maják, az aztékok és más kultúrák és civilizációk szintén az asztrológia újabb formáit fejlesztették ki.

termeszet%252871%25291

A babilóniaiak öt bolygó létezésében hittek, amelyek közül mindegyiknek van Istene. A Jupitert, Vénuszt, Szaturnuszt, Merkúrt és a Marsot nevezték meg. Úgy hitték, a Nap, a Hold és a többi bolygó mozgása Isten műve. Úgy érezték, meg tudják jósolni ennek az Istennek a cselekedeteit, vagyis lehetséges a Földön történő események előrejelzése is. A babilóniai papok a mennyei tevékenységek értelmezése alapján próbálták előre megmondani az ember életének eseményeit.

A kínai asztrológia

A kínai asztrológia az asztronómiára (csillagászatra) épült, közel állt a kínai filozófiához. Ők szintén hittek az öt fő bolygó létezésében, mindegyiküknek külön szimbolikát alkottak. A Vénusz a fém elem, melyet fehér tigris szimbolizált. A Merkúr a víz elem, fekete teknős a jele. A Mars a tűz elem, melyet Vermilion (cinóbervörös) madár szimbolizált, a Szaturnusz a Föld elem, egy sárga sárkány jelképezte, míg a Jupiter a Fa elem és az azúr sárkány szimbolizálta. A kínai állatöv fontos része a kínai asztrológiának.

Miután Nagy Sándor megszállta Egyiptomot, az asztrológiát széleskörben megismerte a világ. Ez a horoszkópon alapul, vagyis az egyén születési dátumán – hogyan álltak a bolygók és a csillagok, amikor világra jött.

A horoszkóp bevezetése igazi áttörést jelentett az asztrológia számára. Azóta a horoszkópalkotás módszere alig változott, ami azt jelzi, hogy nagyot alkottak a régi korok asztrológusai. Az asztrológia igen közel áll a csillagászathoz, és meg kell említeni néhány fontos momentumát vele kapcsolatban. Az arabok például jelentősen hozzájárultak az asztrológia fejlődéséhez is azzal, hogy számos csillagot fedeztek fel, és ők voltak az elsők, akik először vetették fel a kedvező és kedvezőtlen asztrológiai előrejelzések lehetőségét.

csillagjegyek21

Az asztrológia és a csillagászat közötti különbséget is egy arab csillagász, a perzsiai muszlim Abu Rayhan al-Biruni magyarázta meg. A viták azonban – hogy van-e az asztrológiának tudományos alapja -, oda vezettek, hogy a muszlimok egyre kevésbé hittek benne. Voltak más vallási okok is, amiért az arabok elutasították az asztrológiát, mint tudományt.

A hindu asztrológia a Mauryan időszakba nyúlik vissza. A hinduizmus 3 ágra osztja azt: Siddhanta, Hora és Samhita ágra. A hagyományos indiai csillagászatot nevezik Siddhantának, a Hora prediktív asztrológia, ennek alapját a születési horoszkóp elemzése adja. A fontos események megjóslása – így a természeti csapásoké például, vagy az ország pénzügyi és politikai helyzete -a Samhita alá sorolhatóak.

Már a régi korokban is voltak emberek, akik nemcsak állították, hogy képesek megjósolni dolgokat, hanem be is bizonyították szakértelmüket. A világ sorsáról szóló jövendölésekről sokat hallhattunk már. Az asztrológusok és jövendőmondók minden nemzet folklórjához hozzátartoznak. Talán nincs írásos bizonyíték hitelességükre, ám konkrét bizonyíték arra sincs, hogy ne lenne igazuk. Embere válogatja, hogy ki hisz ebben és ki nem.

Forrás: