Mit szűrjünk le ötven felett?

Ha fájdalmunk van, gyors beavatkozást szeretnénk, de a baj elmúltával hajlamosak vagyunk hanyagolni a szűréseket. Pedig túl az ötödik ikszen különösen fontosak.

A betegségek korai felismerése a legrövidebb időn belül lehetővé teszi a célzott terápiát, ezzel is növelhető a teljes gyógyulás esélye. Szakemberek szerint harmincöt év felett kétévente mindenkinek teljes kivizsgálásra lenne szüksége. Így ugyanis megállapíthatók a szív- és érrendszeri megbetegedések, a veseproblémák, a különböző anyagcsere-zavarok.

Melyek azok a szűrővizsgálatok, melyeket érdemes elvégeztetni?

Sokunk fejében megfordul túl a negyvenen, hogy elkezdjünk, vagy éppen újrakezdjük a rendszeres testmozgást. Szerveink és szervrendszereink működését kedvezően befolyásolja, és megelőzi a betegségeket is. Ez előtt is érdemes azonban egy teljes szűrővizsgálatot – állapotfelmérést – elvégeztetni, hogy ha valami gond lehet, az előbb derüljön ki, és ne érjen minket meglepetés akár kocogás közben.

Legyenek elsők azok a vizsgálatok, melyekben szerepel az EKG, a pulzus és a vérnyomás mérése, tehát egy belgyógyászati vizsgálat. Nézessük meg a teljes vérképet és kérjünk vizelet-vizsgálatot. A vér- és vizeletvizsgálat, a vérnyomásmérés és a vércukor ellenőrzése egyébként félévente javasolt!

vernyomas40

Készítetthetünk komplet koria diagnosztikát is a PET/CT segítségével. A PET/CT-technika a már széles körben elterjedt CT vizsgálaat és a pozitronemissziós tomográfia (PET) ötvözéséből született. A PET/CT berendezés nagy előnye, hogy segítségével akár a néhány milliméteres rosszindulatú elváltozás, daganat is felfedezhető.

A vizsgálatok során a különböző hiányállapotokra is fény derül. Ha például vashiánnyal küzd valaki, felléphet az ok nélkülinek vélt vagy a kornak tulajdonított fáradtság, koncentrációs zavar.

Mérjük fel a testtömegindexünket, mely a változások nyomon követéséhez fontos. Terheléses vizsgálat elvégzése ajánlott, ha szív- és érrendszeri betegségünk van, vese- vagy valamilyen daganatos betegség áll fenn, de elhízás és magas vérnyomás esetén is indokolt. A számunkra még biztonságos terhelhetőség így mindenképp megállapítható.

Életmentő, ha korán felismerjük…

Az ötven év feletti lakosság körében ugrásszerűen megnő a vastagbélrákos esetek száma. Különösen veszélyeztetettek, akiknek családjában is fordult már elő vastagbélrák, gyomorrák, méhtestrák vagy hasnyálmirigyrák. A dohányzók, a túlzott alkoholfogyasztók, a nagyobb mértékben vörös hús- és rostszegény ételekkel táplálkozók mind nagyobb kockázattal nézhetnek szembe. A vastagbéldaganatok többsége úgynevezett vastagbélpolipokból alakul ki.

Ezek a béltükrözés alkalmával fájdalommentesen eltávolíthatók, a daganat kialakulási folyamata megszakítható. A vastagbélrák kialakulása hosszú, 10-15 éves folyamat, így a korai esetek még panaszmentes állapotban felismerhetők és kezelési esélyeik sokkal jobbak.

A vastagbél vizsgálata tehát ötvenéves kortól érdemes évente! Ötvenöt évtől tízéves időtartam alatt két alkalommal a béltükrözés is ajánlott.

szervek%2528112%25291

Ami a nők és a férfiakra leginkább les…

A nemi életet élő nőknek különösen fontos évente rákszűrést végeztetni. A mell tapintásos vizsgálatát elvégzi a nőgyógyász, a mammográfiás vizsgálatra pedig ötven év felett kétévente ajánlott elmenni. Tanácsos ugyanakkor az ötven év alattiaknak is. Főként, ha a családban előfordult már mellrákos megbetegedés. A bőrgyógyászt is érdemes kortól függetlenül felkeresni – ő javaslatot tesz a vizsgálatok gyakoriságára.

A férfiaknak negyvenöt év felett évente szükséges a prosztata ellenőrzése – ebbe beletartozik a nemi szerv és a bőr vizsgálata is. Alattomos betegség a csontritkulás is, az uraknak ötven éves kortól érdemes évente vizsgáltatni, hölgyeknek pedig legkésőbb a menopauza beálltától.

Ha egyébként sportolni szeretnénk, ne fogjunk hozzá azonnal egy kemény sportolási formához. Fontos a fokozatosság! Eleinte hosszabbítsuk meg akár kicsit a kutyasétáltatás idejét, gyalogoljunk kiadósakat, de a ház körüli munkák is növelik az aktivitási szintet.

Forrás: