Sosem késő életmódot váltani!

A betegek 55-60 százaléka a szív- és az érrendszer betegsége miatt kerül az orvosi rendelőkbe. Ezek a betegségek viszont az esetek nagy részében megelőzhetők, illetve enyhíthetők, ha egészséges életmódot élünk.

Egyre fiatalabb korban alakulnak ki napjainkban az elváltozások, melyek az ifjabbaknál hirtelen eredményezik a végzetes szélütést vagy a szívinfarktus fellépését. A nők idős korukban veszélyeztetettek, jobban, mint a férfiak.

Régen épp fordítva mutatott e statisztika, de napjainkban általában nagy stresszben élnek a magyar nők, sokan dolgoznak közülük még nagymama korban is. A hölgyeknél e később jelentkező rendellenességek általában nehezebben diagnosztizálhatók, műtéti eredményeik is sokszor rosszabbak. Az érelmeszesedés infarktust, vagy stroke-ot eredményezhet idővel.

A szívinfarktus is megelőzhető!

Mindkettő ellen sokat tehetünk. Az előbbihez a szívben a koszorúér betegsége vezet. Ennek időskori kezelésénél rendkívül jó az aszpirin. Nemzetközi eredmények igazolják, hogy kevesebb a szívinfarktus azok között, akik szedik ezt a gyógyszert.

Kedvező hatása van a koszorúérre, valamint a szív- és érrendszerre. Bár nagyobb kiadás a betegnek, de sokszor előnyösebb az idős betegnek, ha több, az infarktus megelőzésére való gyógyszert szed, mert ebben az életszakaszban gyakoribbak a szövődmények.

qji50rh4

Nagyon fontos a kezelésekben a koleszterincsökkentők szedése is! Gyógyszeres kezelésekkel, olykor operációval megelőzhetőek az érelmeszesedés végzetes következményei. Érdemes ezért a figyelmeztető jeleket komolyan venni! Idősebb korban például, a szívinfarktus nem hirtelen történik meg. Olyan tünetek vezetik be, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, és az erős szívdobogás.

Étrendváltoztatás

Bár korunk, nemünk és genetikai adottságaink nem módosíthatóak, vannak befolyásolható tényezői a betegségnek. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsír szint gyógyszerekkel féken tartható, életmódunkon pedig változtathatunk.

Az a tapasztalat, hogy nehezen változtatják meg az emberek idős korban az életmódjukat, de ha megtették az eredmény óriási! Ha valaki egész életében dohányzott, és megszabadul e függéstől, nagyon sokat javul az állapota.

Ugyanez tapasztalható, ha rendszeresen mozogni kezd a beteg, vagy testsúlyát csökkenti koleszterinszegény diétával is. Halat fogyaszt az állati eredetű ételekből, és egyáltalán nem eszik disznóhúst. Ezek segítenek a többi szív- és érrendszeri betegség megelőzésében is. Gondoljunk hát jövőnkre és előzzük meg a szívinfarktus bekövetkeztét!

Forrás: