Régi csontok, új fájdalom

A száz évvel ezelőtt meghalt emberek csontjait használják fel a krónikus hátfájdalmak terápiájának kidolgozására. Ez az első alkalom, hogy a régi csontokat így hasznosítják.

A kutatás szokatlan módon kombinálja a legújabb számítógépes modellező technológiákat, melyeket a Leedsi Egyetemen fejlesztettek ki, és a Bristoli Egyetem archeológiai és antropológiai ismereteit. A Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatótanácsa (EPSRC) támogatásával 40 csontvázat elemeznek ki.

A különböző gerincbetegségekből, valamint a méret-és formaváltozatokból generált adatok játsszák a kulcsszerepet az innovatív számítógépes modellek kidolgozásában. Így lehetővé válik, hogy az új kezeléseket és implantátumokat kiértékelhessék még azelőtt, hogy elkezdenék alkalmazni őket a betegeken. Végezetül segítségével megtalálhatják az egyes beteg számára legmegfelelőbb kezelési módokat.

Az egyetemekért és tudományért felelős miniszter, David Willets elmondta: "A hátfájdalom hihetetlenül gyakori probléma, de az egyes emberek gerincoszlopai némileg eltérnek egymástól, ezért igazi kihívás új kezelési módszereket kidolgozni. Ez a beruházás jelentősen javíthatja milliók életminőségét az egész világon, ezért fantasztikus, hogy a kísérleteket az Egyesült Királyságban végzik. Az is rendkívül izgalmas, ahogy a régi csontok és a legújabb technológia együtt szolgálja a betegek javát."

shutterstock_65295076

Ez az első szoftver, amit hátproblémák kezelésére terveztek. A kutatás felgyorsítja majd a klinikai kísérletek szakaszát is, ami jelenleg akár tíz évig is elhúzódhat. A régi csontokból nyert adatok kiegészítik majd a tudományos kísérletezésre felajánlott testekéből származókat, melyek száma rendkívül korlátozott, és inkább az idősebb korosztályból származnak.

"Az elképzelés az, hogy a cég egy új termék terveivel rukkolhat elő, és szimulálhatjuk a működését a különböző gerincoszlopokon. A számítógépes modellek előnye, hogy újra és újra felhasználhatók, így több terméket is ki lehet próbálni ugyanazon a modellen." – mondta a projekt vezetője, Dr. Ruth Wilcox, a Leedsi Egyetemről. "Ha mindezt egy laboratóriumban akarnánk végrehajtani, minden alkalommal szükségünk lenne egy új felajánlott gerincoszlopba, hogy teszteljük a kezelési módszereket."

A számítógépes modellezés áttörését a mikro-CT fejlesztése tette lehetővé, és a Leedsi Egyetem új eljárása, mellyel a mikro-CT eredményét kifinomult modellekké képesek átalakítani. A CT röntgensugarakat használ a szervekről és szövetekről készített többirányú felvételek elkészítéséhez, melyekből 3 dimenziós képet állít elő. "Minél több adatot tudunk összegyűjteni a gerincoszlopokról, annál hatékonyabb lehet a számítógépes modell a kezelés hatékonyságának szemléltetésére." – mondta Dr. Kate Robson Brown a Bristoli Egyetemről. "A számítógépes modellnek pár éven belül rendelkezésre kellene állnia az új termékek és kezelések teszteléséhez, ráadásul ez a kutatás új ismereteket adhat őseink fejlődéséről."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.