Evészavarokra gyógyír a család?

A család jelentősége az evészavarok hátterében kiemelkedő. Az énképünk és testképünk elsődleges közvetítője a gondozói, családi környezet. A korai táplálási szokások, a gyermek sírására adott reakciók nagyban meghatározzák a későbbi evési attitűdöket, mintázatot.

A családterápia a pszichoszomatikus zavarok, így az evészavarok gyógyításában is kiemelkedő jelentőségűvé válhat. A szülők modell szerepe vitathatatlan. A közös evések a családi működés szempontjából meghatározóak, ugyanúgy ahogy a családi rendszer zavarai nagyon könnyen megnyilvánulnak az evéssel kapcsolatos zavarokban.

Több szempontból is indokolttá válhat a család közreműködése a terápiában. A család a személy elsődleges közegét képezi, így egyértelműen hatással van a tünetekre, illetve az is nyilvánvaló, hogy a tünetek hatással vannak a családi rendszer működésére. Így a család többi tagjának visszajelzései nagyban hozzájárulhatnak a terápia eredményességéhez.

Másrészt evéssel kapcsolatos problémák esetén a családi étkezések vagy maga a családi élet a tünetek miatt folyamatos konfliktus térré válhatnak. Mind a tünethordozó, mind a család többi tagja számára nagy könnyebbséget jelent a kialakuló frusztráció csökkentése. A családterápia egy nagyon hasznos beavatkozási lehetőség. Sokan tartanak tőle, hiszen nehéz a családi problémákat felvállalni, nyilvánosan megmutatni, azonban a családterapeuta mindig semleges marad, nem ad egyik félnek sem igazat, nem kritizál, hanem segíti a családtagokat egy békésebb, konfliktusmentesebb együttélés irányába, erősítve a család saját erőforrásainak mozgósítását. Éppen ezért nem is igényel heti rendszerességű találkozásokat, hiszen idő kell az elinduló változások lefutására.

evesikenyszer2 Olvass még több cikket az evészavarokról!

A családterápia a párkapcsolati problémák, családi konfliktusok kezelése mellett alkalmas módszer a pszichoszomatikus zavarok gyógyítására. Egyéni rendszerszemléletű terápia esetén lehetőség nyílik a családi kapcsolatokkal foglalkozni, akkor is, ha a család tagjai nem bevonhatóak a terápiába. A család aktív közreműködése esetén igen hamar látványos eredmények következnek be. Nem egyszer egy-két terápiás ülés megoldja a már évek óta fennálló problémát.

Családterápia nem csak gyermekek vagy fiatalok esetén választható terápiás forma. Sokszor a korai rendezetlen családi konfliktusok, kapcsolatok felnőtt, már saját családdal rendelkező személyeknél is nehézségeket okoznak. A generációkról generációkra átadott családi üzenetek, terhek tudattalanul kihatnak azokra a családtagokra is, akik mit sem sejtenek a valódi családi történetről. Családterápiában lehetőség nyílik ezek feloldására, ezáltal a következményként kialakuló tünetek kezelésére. Önmagában a terápiába kerülés is elindítója ezeknek a folyamatoknak, hiszen a cselekvés és a változási igény együttes vágya katalizálja az egyéni erőforrásokat és így a közös változást.

Forrás: