„Szívtapasz”

Egészséges szívizom- és szívideg-sejtek „vándoroltak” át az amerikai tudósok által kifejlesztett tapasz felületére, amely képes volt regenerálni a sérült szöveteket.

Az egészséges szívsejteket tartalmazó tapasz begyógyíthatja a szívinfarktus során megsérült területeket, és a szívelégtelenségtől szenvedő páciensek is segítséget remélhetnek a forradalmi újítástól.

A szívelégtelenség csak az Egyesült Királyságban több mint 750 000 embert érint, sokuknak a leghétköznapibb tevékenységek, mint az étkezés, az öltözés, vagy az ágyban felülés is teljes kimerültséget okoz. A szívelégtelenséget általában gyógyszeresen kezelik, de sok esetben már csak a szervátültetés segíthet. Az esetek 40%-ában a szívelégtelenség diagnosztizálását követő egy éven belül a páciens meghal, ami rosszabb halálozási arány, mint számos rákfajta esetében.

sziv_mutet1

A 3 cm hosszú, hajszálvékonyságú, feketeszínű tapasz megalkotásához az amerikai kutatók először egy extravékonyságú szénszálakból álló keretet hoztak létre. A kísérletek során az egészséges szívizom-, szívideg- és egyéb sejtek „átvándoroltak” erre a szénszálas keretre, ahol regenerálni kezdték a sérült sejteket.

Az Acta Biomaterialia című szaklap beszámolója szerint a szívinfarktus következtében elhalt területek a tapasz segítségével újra életre keltek. „A halott szövetek regenerálódása egy fantasztikus jelenség, aminek köszönhetően újra egészségessé válhat a szív” – mondta David, Stout, a tanulmány vezetője.

A szénszálak mellett korábban más anyagokkal is próbálkoztak a tudósok, de nem jártak sok sikerrel. A kutatók a szénszálakkal azért tudtak sikereket elérni a fejlesztés során, mert nagyon jól vezetik az elektromosságot. Az első állatkísérletekre már idén sor kerülhet, de valószínűleg csak 10-15 év múlva fogják ezt az új eljárást rutinszerűen alkalmazni az emberi gyógyászatban.

Forrás: