Várandósan dietetikusnál? Nem divathóbort, a baba életét mentheti meg

Várandósság során az anyukának már nem csak magára kell figyelnie, hanem a növekvő babájára is- éppen ezért fontos, hogy a lehető legegészségesebb életmódot folytassa, hiszen minden, amit ekkor elfogyasztunk, a magzathoz is eljut. Amennyiben a kismama meg szeretne bizonyosodni arról, hogy a legjobbat adja gyermekének, esetleg terhességi magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenved, illetve túl nagy súlyfelesleget szedett fel, akkor kérjen segítséget dietetikustól! Így problémamentes várandóssága lehet, és egészséges babának adhat majd életet.

Komoly gondokat okozhat a terhességi magas vérnyomás és a cukorbetegség

A várandósság során sajnos felléphetnek olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind az anya, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi cukorbetegség és a toxémia, azaz a terhességi magas vérnyomás.

„A terhességi magas vérnyomás olyan állapot, ami a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték mellett a vizeletben nagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje jellemez (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés). A probléma leggyakrabban a 20. terhességi hét után jelentkezik. A betegséget egyéb eltérések is kísérhetnek, pl. a vesefunkció romlása, lábdagadás, illetve a májfunkció romlása.  A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxémia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye”– mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

A várandósság alatt fellépő cukorbetegséget minden terhesség során minimum egyszer szűrik, hiszen a megnövekedett glükóz értékek veszélyeztetik a magzat egészségét. Ha a hasnyálmirigy nem tud megfelelő mennyiségű inzulint előállítani – és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni-, akkor a vércukorszint megemelkedik, amely igen veszélyes állapot, ugyanis kezeletlen esetben a méhlepény idő előtti elöregedését, a magzat elhalását, és koraszülést is eredményezhet.

etrend terhesseg alatt

Megfelelő diétával egészséges gyermeknek adhat életet

Látható tehát, hogy felléphetnek a terhesség során olyan problémák, melyek mielőbbi kezelést kívánnak. A megfelelő javulás érdekében elengedhetetlen a személyre szabott étrend betartása, amely, ha önmagában nem elegendő, akkor az orvos által előírt gyógyszeres terápiával egészül ki.
Terhességi cukorbetegség esetén az étrend lényege, hogy ne emelkedjen meg hirtelen a kismama vércukorszintje- ennek fontos eleme, hogy az étkezések megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot tartalmazzanak. Ehhez tisztában kell lenni azzal, hogy mik is azok a szénhidrátok, ill. ezen belül, melyek a gyors és lassú felszívódásúak. Emellett ügyelni kell a finomított lisztek elhagyására, amelyek helyett a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztek és belőlük készült termékek fogyasztása javasolt. Továbbá kerülendőek a cukrok, cukros ételek. Hogy kinek hány gramm szénhidrát fogyasztása szükséges, azt egy alapos állapotfelmérés után lehet csak megadni, ugyanis ezt több tényező is befolyásolja (pl. testsúly, jelenlegi táplálkozás, aktivitás)” – mondja Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

Terhességi magas vérnyomás esetén a diéta kulcsa a sószegény táplálkozás, valamint a rostban gazdag és telített zsírokban szegény DASH diéta követése. Ekkor nagy hangsúlyt kell fektetni a teljes kiőrlésű ételek, zöldségek, gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek fogyasztására!

Bár az említett állapotok mindenképp dietetikus segítségét igénylik, ám a várandósság során felhalmozódott súlytöbblet is komoly egészségügyi gondokat okozhat. Éppen ezért nem mindegy, ki hány kilót szed fel a terhesség alatt. Az már rég elavult nézet, miszerint kettő helyett kell ennie a kismamának, helyette ma már a rost-és vitamindús táplálkozást javasolják a szakemberek. Hogy megtudja, jó úton jár-e, és érdemes lenne-e változtatnia az étrendjén, ahhoz célszerű tisztában lenni azzal, hogy kb. hány kiló súlygyarapodás az ideális terhesség során, és ehhez viszonyítani saját adatait. Amennyi úgy látja, túl nagy felesleg szaladt fel, érdemes dietetikushoz fordulnia, aki segíthet a megfelelő étrend összeállításában.

Hogy kinek mennyi kilogramm felszedése tekinthető optimálisnak, az a terhesség előtti súlytól függ.

– vékony hölgyek (BMI <18,5) esetében ideális a 12-18 kg testtömeg gyarapodás,

– normál testtömeggel (BMI 18,5-24,9) rendelkezők esetében 11-16 kg az ideális,

– kevés túlsúllyal (BMI 25,0-29,9)- rendelkezők esetben 7-11 kg is elegendőnek bizonyul,

– jelentős súlytöbblet esetén az 5-9 kg

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.