Valóban az életkorhoz köthető egy arckrém?

Bár kétségkívül változik a bőrünk az életünk során, és más ápolást igényel egy tinédzser és egy ötven év feletti nő arcbőre, csak nagyon kevés bőr felel meg a korral összekapcsolható sémáknak.

A bőrünket nem a korunk, sokkal inkább annak tulajdonságai, problémái alapján kell ápolnunk.

Életmódbeli szokások nagyobb jelentőséggel bírnak a bőr ráncosodásában, mint a genetikai tényezők. Mindannyian egyediek vagyunk, így a bőrünk is máshogy néz ki, és viselkedik az őt érő külső és belső hatásokra – többek közt ezekről mesél Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.
borapolas

Foto:123rf.com

Csak kevés embernek olyan a bőre, ami megfelel az általános, korral összekapcsolható sémáknak, így a bőrápolás sokkal inkább az egyedi problémákhoz, tulajdonságokhoz, mint az életkorhoz köthetők. Hidratáltsága alapján a bőr lehet száraz vagy zsíros, érzékenysége alapján érzékeny vagy ellenálló, pigmentáltsága alapján pigmentált vagy nem pigmentált, valamint öregedése alapján ráncos vagy feszes. A négy alaptípus különböző kombinációban fordulhat elő, így valójában 16 lehetséges bőrtípus határozható meg. Ennek megfelelően valakinek a bőre lehet száraz, érzékeny, pigmentált és ráncos. A pontos bőrtípust egy 64 kérdésből álló kérdőívvel lehet meghatározni, lehetőséget adva ezzel a megfelelő kozmetikum kiválasztásához.

A bőr öregedését nem csak az életkor, sokkal inkább szokásaink befolyásolják, nagyjából 20%-ban a genetikai adottságoktól és 80%-ban az életmódunktól és a mindennapi bőrápolásunktól függ, így érdemes időt és energiát szentelni arra, hogy sokáig szép és egészséges maradjon. A dohányzás, étkezési, alvási és napozási szokások mind hatással vannak a bőr állapotára.

Fotó: 123rf.com

“Úgy tűnik, hogy az életmódbeli szokások nagyobb jelentőséggel bírnak a bőr ráncosodásában, mint a genetikai tényezők. Ennek megfelelően bár helyes életmóddal jelentősen csökkenthető a ráncosodás mértéke, de önmagában nem feltétlenül elégségesek. Számos készítmény van forgalomban, amelyek a ráncosodás megszüntetését vagy megelőzését célozzák meg, ugyanakkor ezek a készítmények a valóságban nem képesek olyan mélyre hatolni a bőrben, amelyek a ráncok kialakulása helyén hatnának” – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista.

Bár általában a tinédzserek küzdenek a zsíros, pattanásos bőrrel, bizonyos esetekben felnőtt, érett nők mindennapjait is megkeserítik ezek a problémák, így ők is használhatnak tinilányoknak készült tonikokat, maszkokat, arckrémeket. Az más kérdés, hogy az érett bőrnek anti-aging hatóanyagokra is szüksége van, de ezekből a termékekből is óriási a kínálat. “A ‘Jobb, mint a botox’ szlogennel reklámozott krémek (a gyártó állításával szemben) nem képesek elég mélyre penetrálni a bőrben. Mindössze két olyan termék van, amelyeket az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) is elismer, és valójában is képesek csökkenteni a ráncok számát, ezeket azonban csak orvosi receptre lehet kiváltani” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Fotó: 123rf.com

A helytelenül kiválasztott kozmetikai készítmény, azon kívül, hogy felesleges pénzkidobás, még árthat is bőrünknek. A kozmetikumok tengerében széles skálán mozog a különböző hangzatos ígéretekkel csábító bőrápolók és krémek száma és ára egyaránt, ezért jó tisztában lenni azzal, hogy mire adjuk ki pénzünket. Ennek legjobb módja, ha felkeresünk egy szakembert, aki meg tudja állapítani bőrünk típusát, és tanácsod ad arra, hogy milyen kozmetikumot válasszunk.

Ha az üzletekben kapható hidratáló krémek nem felelnek meg az elvárásainknak, próbáljunk ki egy természetes alapanyagú, házi készítésű krémet.
https://napidoktor.hu/blog/igy-keszitsuk-el-a-sajat-hidratalo-arckremunket/

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.