Újra melegszik az idő és fronthatással sem kell számolnunk ma

Kezdetben északkeleten, majd napközben egyre több helyen megnövekszik, késő délután meg is vastagszik a felhőzet, de estig csak helyenként alakulhat ki záporeső.

Többfelé megerősödik a déli, délnyugati szél, a Dunántúl nyugati felén viharos közeli széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 8 fok között valószínű, de az ország északkeleti harmadán 0, -2 fokig is lehűlhet a levegő, talajmenti fagyra pedig az ország keleti felén számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 fok között alakul.

Fronthatással ugyan nem kell számolnunk, de a légkör magasabb szintjein erőteljes melegedés zajlik, emiatt melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

napsutes3

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A tölgy és a kőrisvirágpora jellemzően alacsony-közepes, a nyír, a platán és a fűz pollenje pedig már csak alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a fenyőféléké és a dióé pedig a közepes szintet. Az útifű és a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is.

Forrás: met.hu