Túlnyomóan derült, száraz tavaszi idő várható

Túlnyomóan derült, száraz idő várható. Csapadék nem lesz. A nyugati, délnyugati szél az Észak-Alföldön megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2, -3 fok között alakul, de a környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő tájakon -5, -7 fok is lehet, a vízpartokon, illetve a magasan fekvő helyeken lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 20 fok körül várható.

Fronthatással ugyan nem kell számolni, a magasban továbbra is meleg levegő érkezik fölénk, így az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A hétvégén az ország északkeleti részén is elkezdődött a nyír pollenszórása, a déli-délnyugati országrészen pedig pollenkoncentrációja már a magas szintet is elérheti. Magas lehet továbbra is többfelé a nyár, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is. A kőris virágpora jellemzően közepes, a fűzé és a szilé alacsony-közepes mennyiségben van jelen. Az éger és a mogyoró pollenszezonja lassan véget ér, virágporuk már általában csak alacsony koncentrációban fordul elő. A kültéri allergén gombák spóraszáma az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu