Top 10 – Veszélyes vegyianyag

A legtöbb ilyen anyag egészségre gyakorolt hatását nem ismerjük, de az állatokon végzett kísérletek alapján sok közülük potenciális veszélyt jelenthet az emberi szervezetre.

Az amerikai Országos Betegségmegelőzési és Kezelési Központ kutatói legújabb felmérésük során összesen 212 vegyi anyagot találtak a kutatásban részt vett 2400 önkéntes vér- és vizeletmintájában. Most bemutatjuk azokat a veszélyes anyagokat, amelyek nagyobb mennyiségben komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, ezért jobb vigyázni velük.

1. Ftalátok

Ezeket az ipari vegyi anyagokat a műanyagok lágyítására és rugalmassá tételére használják. Alkalmazásuk széles körben elterjedt, így nagyon gyakran találkozhatunk velük hajlakkokban, tisztítószerekben, esőkabátokban, locsolócsövekben és dezodorokban. A szervezetbe leggyakrabban orális vagy légzőszervi úton kerülnek be, de közvetlen érintkezés sem kizárt. Emberekre gyakorolt hatása ismeretlen, de patkányoknál májproblémákat és termékenységi zavarokat okozhat.

2. Polifluorkarbonok, vagy perfluor-karbonok (PFC)

A tűzálló PFC-ket az elektronikában, autógyártásban, textíliákban és a főzőedények gyártásában is használják. Magas dózisban komoly májproblémákat okoz rágcsálóknál és főemlősöknél, de az emberre gyakorolt hatása ismeretlen.

3. Polibrómozott difenil éterek (PBDE)

A PFC-khez hasonlóan ezek az anyagok is égés és gyulladásgátlók, és leggyakrabban műanyagok és textíliák gyártásához használják őket. A szervezetbe kerülve beépülnek a zsírszövetbe. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk ismeretlen, de állatokban károsítják a pajzsmirigyet, a szaporítószerveket és az agyi funkciókat.

4. Rövidláncú klórozott paraffinok (SCCP)

Ezeket az anyagokat a leggyakrabban a PVC csövek előállításához, valamint síkosító és hűtőanyagként használják a fémiparban. Az SCCP-k használata sok országban tilos, ugyanis a szövetekbe beépülve mérgezést hozhat létre.

5. Atrazin

A kukorica permetezésére használt anyag mára világszerte beépült a talaj- és ivóvízkészletbe. Bár az emberi szervezetben mért szint nem károsítja az egészséget, nagyobb dózisban fejlődési rendellenességeket, hormonzavart és egyes feltételezések szerint daganatos megbetegedéseket is okozhat.

6. Perklorát

Ez az anyag a gyufák és tűzijátékok egyik alapanyaga. Bár egykor a hipertiroidizmus (pajzsmirígy-megnagyobbodás) kezelésére alkalmazták, manapság már káros anyagnak számít. A perklorát állati és emberi szervezetekben egyaránt gátolja a pajzsmirigyhormon termelődését.

7. Benzol

Fő alapanyaga a kőolaj. A dohányfüst egyik mellékterméke, ezért főleg légzőszervi úton kerül a szervezetbe. Beépül az agyba, a zsírszövetekbe és terhes nőknél a méhlepénybe is. Súlyosan mérgező és rákkeltő anyag, ami nagy koncentrációban azonnali halált is okozhat.

8. Akrilamid

Az egyesek szerint rákkeltő akrilamid számos élelmiszeripari termékben, ezen kívül pelenkában és kozmetikumokban is megtalálható. Nagy dózisban bizonyítottan bőrirritációt, szemviszketés és felsőlégúti zavarokat okoz.

vegyszermentes praktikák

9. Biszfenol A

A BPA néven is ismert anyagot műanyagok gyártásához, szemüveglencsékben, autóalkatrészekben, játékokban használják főként. Állatokra súlyosan mérgező, de az emberre gyakorolt hatása ismeretlen. Egyes kutatások szerint összefüggés lehet a BPA és a szívbetegségek kialakulása között.

10. Metil-tercier-butil-éter (MTBE)

Az MTBE régen széles körben elterjedt benzinadaléknak számított, de nemrég korlátozták a használatát a vízminőségre gyakorolt hatása miatt. Embereknél a szervezetbe kerülve fejfájást, szédülést, hányingert és emésztőszervi panaszokat okozhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.